Wat je beter niet in een slowcooker kan doen

Wat je beter niet in een slowcooker kan doen.

Een slowcooker is een geweldige uitvinding voor degenen die graag lekker eten en weinig tijd hebben om te koken. Het apparaat biedt namelijk de mogelijkheid om op een langzame en gecontroleerde manier gerechten te bereiden, zonder dat je er de hele tijd bij hoeft te blijven. Maar er zijn toch een paar dingen die je beter niet in een slowcooker kunt doen, en als enthousiaste thuiskok heb ik daar wel een paar anekdotes over.

Ten eerste: zuivelproducten. Een vriendin van mij besloot eens om een slowcooker te gebruiken om yoghurt te maken. Helaas liep dat niet zo goed af, want de yoghurt werd niet dik en smaakte niet zoals het moest zijn. Dit komt omdat de slowcooker niet de juiste temperatuur kan handhaven voor de fermentatie van zuivelproducten. Dus, als je zelfgemaakte yoghurt wilt maken, dan kun je beter gebruik maken van een yoghurtmaker.

Een ander ding om te vermijden in de slowcooker zijn delicate groenten zoals broccoli, asperges en courgette. Deze groenten worden snel papperig als ze te lang worden gekookt, en de slowcooker is niet de meest delicate manier van koken. Maar geen zorgen, er zijn genoeg andere groenten die wel goed werken in een slowcooker, zoals wortels, aardappelen en uien.

Ook het bereiden van bepaalde vleessoorten kan een uitdaging zijn in de slowcooker. Mijn oom probeerde eens om een biefstuk te bereiden in de slowcooker, maar dat was geen succes. Het vlees werd taai en smaakte niet lekker. Dit komt doordat sommige vleessoorten te mager zijn voor de langzame bereidingswijze van de slowcooker. Dus, als je vlees wilt bereiden in de slowcooker, dan kun je beter kiezen voor vette en taaie stukken, zoals riblappen en runderschenkels.

Dus, als je wilt genieten van de voordelen van een slowcooker, dan is het belangrijk om te weten wat je er wel en niet in kunt doen. Zuivelproducten, delicate groenten en magere vleessoorten zijn beter te vermijden. Maar er zijn nog genoeg andere heerlijke gerechten die je kunt maken in de slowcooker, dus laat je vooral niet ontmoedigen!

Welke vis kan wel in de slowcooker?

Slow cooker visrecepten zijn erg populair. Je kunt elke soort vis in een slowcooker maken, zolang hij maar stevig genoeg is om niet uit elkaar te vallen. Overweeg om zalm, kabeljauw of tilapia in je slowcooker te maken.

Kunnen peulvruchten in de slowcooker?

Peulvruchten kunnen in een slowcooker maar niet voordat je ze gekookt hebt.

Je moet peulvruchten koken in een pan met water voordat je ze toevoegt aan je slowcooker. Ze bevatten namelijk gifstoffen die alleen worden afgevoerd bij verhitting op hoge temperatuur – en aangezien de temperatuur in een slowcooker zelden boven de 100°C komt, is dit niet voldoende.

In een slowcooker kun je niet bakken en braden.

Hoewel je in een slowcooker niet kunt bakken, zijn er manieren om dit te omzeilen zodat je vlees toch bruin wordt. En ook meer smaak afgeeft.

Je kunt het vlees in een pan met olie of boter bakken voordat u het in de slowcooker doet. Even aanbraden is genoeg, de slowcooker doet de rest voor jou.

Waarom je ongekookte pasta of rijst beter apart kan koken.

Hoewel de slowcooker ideaal is voor veel verschillende gerechten is het niet voor alle ingredienten even geschikt. Neem bijvoorbeeld pasta en rijst en couscous.

Omdat de temperatuur in de slowcooker niet warm wordt wordt de pasta en rijst een beetje papperig. En dat is natuurlijk niet wat we willen. En hoewel het kan is het lekkerder om het even apart erbij te koken als de slowcooker bijna klaar is, net voordat je gaat eten.

Je kunt beter gedroogde kruiden gebruiken dan verse kruiden.

Omdat het slow cooking zoals de naam al zegt een tijdje duurt, kunnen de smaken van sommige specerijen in het lange proces verloren gaan. Het is dan handig om te weten welke kruiden in welk stadium van de bereiding beter werken. Zo zijn tijm en rozemarijn hartige kruiden die goed passen bij het begin, terwijl zachte kruiden als peterselie en bieslook beter passen tegen het einde.

Groenten die je maar kort hoeft te koken zijn niet lekker uit een slowcooker.

Sommige groenten, zoals spinazie en asperges, zijn veel sneller gaar dan andere. Als je op zoek bent naar een optimale smaak met deze groenten, kunt je beter geen slowcooker gebruiken.


Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten