Slowcooker bramenjam met honing

Slowcooker bramenjam met honing: een smaakbommetje!

Slowcooker bramenjam met honing is een heerlijke manier om je voorraad bramen op te maken. Maar wat maakt deze jam nou zo speciaal? Nou, ten eerste is de Slowcooker de ideale manier om jam te maken, want het stelt je in staat om de jam te maken zonder voortdurend in de keuken te hoeven staan.

Je hoeft alleen maar alle ingredienten in de Slowcooker te doen, de timer in te stellen en te wachten tot de jam klaar is. Bovendien geeft de Slowcooker de jam een heerlijk zacht en romig resultaat. En als je de jam vervolgens vermengt met een scheut honing, krijg je een smaak die helemaal af is. Probeer het zelf eens en je zult merken dat Slowcooker bramenjam met honing een lekker en uniek alternatief is voor traditionele suikerjam.

Slowcooker bramenjam met honing, dit heb je nodig.

Ingrediënten:

  • 2,5 kopjes vers geplukte bramen
  • 1/2 kopje honing
  • 1/4 kopje vers citroensap
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2 eetlepels koud water
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1/2 theelepel zout

Bramenjam maken met een slowcooker is gemakkelijk en probleemloos – perfect voor bezige bijen! Begin met het verzamelen van alle ingrediënten. In dit recept gebruiken we 2,5 kopjes vers geplukte bramen, 1/2 kopje honing, 1/4 kopje vers citroensap, 2 eetlepels maïzena, 2 eetlepels koud water, 1 theelepel gemalen kaneel en 1/2 theelepel zout.

Doe vervolgens de bramen, de honing en het citroensap in een middelgrote slowcooker. Dek af en laat ongeveer 8 uur op stand laag koken of tot de bessen zacht en gebroken zijn.

Zodra de bessen gaar zijn, is het tijd om de jam indikken. Meng in een kleine kom de maïzena en het koude water tot een geheel. Voeg dit mengsel toe aan de jam in de slowcooker en roer goed door. Voeg vervolgens de kaneel en het zout toe en kook nog ongeveer een uur door tot de gewenste consistentie is bereikt.

Eenmaal klaar, laat afkoelen voor ongeveer 5 minuten. Schep de bramenjam vervolgens in gesteriliseerde potten en bewaar ze tot 2 maanden in de koelkast. Geniet ervan!

Pureer de bramen niet voordat je ze in de slowcooker stopt.

Het is niet nodig de bramen te pureren alvorens ze aan de jam toe te voegen. Het wordt zelfs afgeraden, omdat dit de textuur en de consistentie van het eindproduct kan beïnvloeden. In plaats daarvan is het beter om de slowcooker zijn werk te laten doen en de bessen zachtjes te laten koken tot ze zacht en geplet zijn.

Dit kan meestal 8-10 uur, afhankelijk van de instellingen van de slowcooker. Eenmaal klaar, kunt u ze desgewenst met een lepel pureren. Dit helpt de grotere stukken af te breken en zorgt ervoor dat de jam een gladde consistentie krijgt. Vergeet niet de potten altijd te steriliseren voordat je ze met jam vult.

Originele variaties op het basisrecept, gewoon omdat het kan.

  1. Slowcooker bramenjam met honing en gember: Voeg een theelepel geraspte gember toe aan het recept voor een pittige en verfrissende smaak.
  2. Slowcooker bramenjam met honing en rozemarijn: Voeg een paar takjes verse rozemarijn toe aan de jam voor een kruidige en aardse smaak.
  3. Slowcooker bramenjam met honing en lavendel: Voeg een theelepel lavendelblaadjes toe voor een subtiel zoete en bloemige smaak.
  4. Slowcooker bramenjam met honing en speculaaskruiden: Voeg een theelepel speculaaskruiden toe voor een heerlijke kerstachtige smaak.
  5. Slowcooker bramenjam met honing en sinaasappel: Voeg een paar theelepels geraspte sinaasappelschil toe voor een frisse en citrusachtige smaak.

Tips voor het serveren van de bramenjam met joning.

  1. Op een kaasplank: Serveer de jam met verschillende soorten kaas voor een smakelijke en gezellige borrel.
  2. In glazen potjes: Verpak de jam in mooie glazen potjes en versier ze met linten en etiketten voor een leuk cadeau.
  3. Als vulling voor gebak: Gebruik de jam als vulling voor taarten, cakejes of koekjes voor een zoete verrassing.
  4. Als saus voor vlees: Roer een paar lepels jam door een saus voor bijvoorbeeld kip of varkensvlees voor een zoete en fruitige smaak.
  5. In smoothies: Voeg een lepel jam toe aan een smoothie voor een zoete en fruitige smaakboost.

Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten