Eten opwarmen in een slowcooker

Eten opwarmen in een slowcooker (5 praktische tips).

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je bent enthousiast aan het koken gegaan en er komt plotseling iets tussen. Vrienden komen binnenvallen en je besteld wat of je gaat toch onverwachts uit eten. Het gevolg, je houdt wat eten over.

En aan verspilling doen we niet dus dan is de volgende dag eten opwarmen in slowcooker een goede optie.

En al is de slowcooker (crock pot) er voor gemaakt om eten in te koken. De slowcooker is een ideale manier om eten op te warmen, aangezien het langzaam wordt opgewarmd zodat het niet te gaar wordt. Zo kun je je eten opwarmen in een slowcooker op een praktische en smakelijke manier.

Met een slowcooker kunt je jouw eten gelijkmatig opwarmen zonder het te overkoken. Bovendien verbruikt een slowcooker minder energie dan een oven of een fornuis. En ook niet onbelangrijk, je hoeft er niet bij te blijven.

Dus terwijl jouw gezonde maaltijd warm wordt kun je dingen doen waar je echt blij van wordt.

Eten opwarmen in een slowcooker
Ook soep je makkelijk opwarmen in een slowcooker

Wat is een slowcooker en waarvoor kan hij worden gebruikt?

Een slowcooker, ook bekend als een Crock pot, is een keukenapparaat dat wordt gebruikt om voedsel langzaam te koken. Dit gebeurt door het voedsel gedurende lange tijd op een lage temperatuur te koken.

Een slowcooker kan worden gebruikt om vele soorten voedsel te koken, waaronder vlees, vis, groenten en rijst. Maar een slowcooker kan ook worden gebruikt om voedsel opnieuw op te warmen.

Als je gaat opwarmen is het wel belangrijk om de slow cooker op de juiste stand te zetten.

Op deze manier blijft het het eten op een constante temperatuur en wordt voorkomen dat het uitdroogt. Verderop in de blog zie je welke stand voor welk type eten het beste is.

Enkele tips voor het opwarmen van voedsel in een slowcooker

 • Plaats het eten wat je wilt opwarmen in de slowcooker en stel deze in op de gewenste temperatuur/stand.
 • Als het eten toch te droog is geworden voeg dan een beetje water of bouillon toe.
 • Roer af en toe door het eten in de cooker om de warmte te goed verdelen.

Je eten langzaam opwarmen kan prima de slow cooker. Ideaal voor mensen die haast hebben en veel dingen moeten doen. Je zet de slow cooker aan, jij doet je ding, en ‘s avonds kun je gezellig aan tafel met je gezin en een gezonde maaltijd. En door de glazen deksel kun jij jouw eten goed in de gaten houden.

Eten opwarmen in een slowcooker, de voordelen

Er zijn voordelen aan het eten langzaam laten opwarmen.

 • Het eten wordt gelijkmatig verhit, dus er is geen risico dat het te gaar wordt.
 • Het eten droogt niet uit, dus het blijft net zo vochtig als toen het werd gekookt. Mits je de cooker wel op de juiste stand zet.
 • Een slowcooker verbruikt minder energie dan een oven of fornuis, dus u bespaart energie als je het eten opnieuw opwarmt.
 • Het bespaart je tijd. Want je hoeft er niet de hele tijd bij te zijn. Zet de pan aan en jij kunt ondertussen iets anders doen.
eten opwarmen in een slowcooker
Eten opwarmen in een slowcooker is super makkelijk.

Eten opwarmen in een slowcooker, hoe pak je het aan?

Over het algemeen zijn gerechten die veel vocht en vet bevatten het meest geschikt om opnieuw op te warmen in een slow cooker. Dit omvat gerechten zoals stoofschotels, soepen, curry’s, stoofschotels en pastagerechten.

Vermijd het opnieuw opwarmen van droog voedsel, zoals gebraden vlees en groenten, en gebakken voedsel in een slow cooker, omdat ze dan papperig en onsmakelijk worden.

Ook gekookte rijst kun je beter niet opnieuw opwarmen in de slowcooker. Rijst wordt snel kleverig. En ook eieren opwarmen is niet echt een aanrader. Eieren worden snel droog en voelen en smaken dan rubberachtig. En dat is natuurlijk net niet wat je wilt.

Let ook op bij het ontdooien in een slowcooker.

Als jij jouw prakkie een nieuw leven inblaast zin er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

 • De grootte van de slowcooker moet groot genoeg zijn voor de hoeveelheid voedsel die je opnieuw opwarmt.
 • Het eten moet in de slowcooker worden geplaatst en op de gewenste temperatuur worden ingesteld.
 • Zorg dat het eten gelijkmatig wordt verwarmd zodat het niet uitdroogt of overkookt. Af en toe er even doorheen roeren is daarom belangrijk.
 • Als je vlees, gevogelte of vis opnieuw opwarmt, zet de slowcooker dan op laag en verwarm gedurende 1-2 uur.
 • Als je groenten opwarmt, zet de slowcooker dan op hoog en verwarm 30-60 minuten.
 • De grootte van de crock pot moet groot genoeg zijn voor de hoeveelheid voedsel die je opnieuw opwarmt.
 • Als je een grote hoeveelheid voedsel opnieuw opwarmt, overweeg dan om twee of meer slowcookers te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het voedsel gelijkmatig wordt verwarmd.
 • Vul de slowcooker niet voor meer dan tweederde want anders wordt het eten niet gelijkmatig verwarmd als je eten gaat opwarmen in een slowcooker.
 • Als je vlees of granen opwarmt, voeg dan wat vloeistof zoals bouillon, melk of water toe voor een gelijkmatige opwarming.
 • Roer het eten tijdens het opwarmen af en toe om, zodat het niet aan de bodem van de crock pot blijft plakken.

Eten opwarmen in een slowcooker is de uitkomst zonder dat jouw maaltijd te droog of te gaar wordt. Door de tips in dit artikel te volgen, kun je ervoor zorgen dat je eten vochtig en smaakvol blijft. Of u nu vlees, gevogelte, vis, groenten of granen opwarmt, de crock pot is een handige en energiezuinige manier om dit te doen.

Kan ik verschillende soorten voedsel tegelijkertijd opwarmen in de slowcooker?

Ja, het is mogelijk om verschillende soorten voedsel tegelijk te verwarmen in een slowcooker. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de verschillende kooktijden, temperaturen en hoeveelheden vloeistof die nodig zijn voor elk soort voedsel.

Als je bijvoorbeeld groenten met vlees of gevogelte combineert, moet u de groenten tegen het einde van het kookproces toevoegen om te voorkomen dat ze te gaar worden. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat alle ingrediënten in gelijke grootte worden gesneden, zodat ze gelijkmatig gaar worden.

Wanneer je verschillende soorten voedsel in de slowcooker combineert.is het bovendien belangrijk ervoor te zorgen dat de totale hoeveelheid vloeistof niet groter is dan de maximale vullijn die de fabrikant voor uw specifieke model aangeeft.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat wanneer u meerdere voedingsmiddelen in de slowcooker verwarmt, u de kooktijden mogelijk dienovereenkomstig moet aanpassen. Bijvoorbeeld, als u groenten combineert met vlees of gevogelte in een slowcooker gerecht, controleer het voedsel regelmatig tegen het einde van de kooktijd, omdat groenten sneller gaar zijn dan vlees.

FAQ

Is het veilig om restjes in de slowcooker op te warmen?

Over het algemeen is het veilig om restjes in een slowcooker op te warmen, zolang het voedsel voldoende lang wordt verhit tot een inwendige temperatuur die hoog genoeg is om eventuele bacteriën te doden. De beste manier om dit te doen is om grote porties restjes in kleinere porties te verdelen en deze gelijkmatig over de slowcooker te verdelen

Hoe voorkom ik dat mijn voedsel uitdroogt bij het opwarmen in de slowcooker?

Bij het opwarmen van voedsel in een slowcooker is het belangrijk ervoor te zorgen dat het voedsel vochtig blijft en niet uitdroogt. Dit kan worden gedaan door een kleine hoeveelheid vloeistof, zoals bouillon of water, toe te voegen aan de slowcooker. Het is ook belangrijk om de dekstel goed op de pan te houden, dit voorkomt dat het eten droogkookt.

Kan ik bevroren voedsel opwarmen in de slowcooker?

Bevroren voedsel opnieuw opwarmen in de slowcooker is mogelijk, maar kan lastig zijn. De sleutel tot succes is ervoor te zorgen dat het voedsel wordt ontdooid voordat het in de slowcooker wordt geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het voedsel genoeg tijd heeft om goed te koken en een interne temperatuur te bereiken die hoog genoeg is om eventuele schadelijke bacteriën te doden.

Kan ik zuivelproducten opwarmen in de slowcooker?

Ja, zuivelproducten zoals kaas, yoghurt en room kunnen worden opgewarmd in de slowcooker. Het is echter belangrijk op te merken dat zuivelproducten zeer gevoelig zijn voor hitte en snel kunnen stremmen of schroeien als ze niet goed worden verhit.

Moet ik de deksel op de slowcooker laten tijdens het opwarmen?

Over het algemeen wordt aanbevolen het deksel op de slowcooker te laten tijdens het opwarmen. Dit is omdat het deksel helpt om warmte en vocht binnen te houden, waardoor het voedsel binnenin sneller en gelijkmatiger een veilige temperatuur bereikt.

Hoeveel vloeistof moet ik toevoegen om voedsel op te warmen in de slowcooker?

Bij het opnieuw opwarmen van voedsel in de slowcooker is het belangrijk om voldoende vloeistof toe te voegen, zodat het voedsel niet droog of aangebrand wordt. De hoeveelheid vloeistof die je moet toevoegen hangt af van een paar factoren, zoals de grootte en het soort gerecht dat je bereidt, hoeveel tijd je nodig hebt om te koken, en hoe groot je slowcooker is.

In het algemeen moet je minstens één kopje vloeistof toevoegen voor elke twee kopjes voedsel. Als het gerecht bijzonder compact is of veel ingrediënten bevat moet je misschien meer toevoegen. Houd er rekening mee dat te veel vloeistof de smaken kan verdunnen, dus je kunt het beste beginnen met een kleinere hoeveelheid en deze naar behoefte aanpassen.

Kun je gekookte rijst opwarmen in de slowcooker?

Rijst opnieuw opwarmen in een slowcooker is mogelijk en heeft voordelen. De slowcooker zorgt ervoor dat de rijst langzaam wordt opgewarmd, waardoor het niet te gaar wordt. Voeg wat water of bouillon toe om uitdroging te voorkomen en geniet van perfect opgewarmde rijst.

Bevroren rijst opwarmen in slowcooker?

Absoluut! Gooi gewoon de bevroren rijst in de slowcooker, voeg een beetje water toe, roer het een beetje door, zet ‘m op laag, en chill. Binnen een paar uur heb je perfect opgewarmde rijst zonder gedoe. Easy peasy!

Beenham opwarmen in een slowcooker?

Voor het opwarmen van gekookte rijst in de slowcooker: dump ‘m erin, voeg een scheutje water toe, even roeren, op de lage stand zetten, en relaxen maar. Binnen no-time heb je heerlijk opgewarmde rijst zonder moeite!

Beste manier van vlees opwarmen in crockpot?

Voor het opwarmen van vlees in de slowcooker: leg stuk vlees erin, voeg wat bouillon toe, stel ‘m in op laag, en wacht tot de magie gebeurt. Binnenkort heb je heerlijk sappig opgewarmd vlees zonder stress!


Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten