Eten opwarmen in een slowcooker

Wat je allemaal kunt doen met een slowcooker.

De slowcooker is een van de meest onderschatte apparaten in de keuken. Het kan zoveel meer dan alleen vlees langzaam garen – het kan ook worden gebruikt om heerlijke stoofschotels, soepen en zelfs desserts te maken! Dus als je op zoek bent naar een veelzijdig apparaat waarmee je heerlijke maaltijden kunt bereiden, dan is de slowcooker zeker een aanrader!

Wat is een slowcooker en wat zijn de voordelen?

Een van de beste voordelen van een slowcooker is dat het voedsel langzaam en op lage temperatuur gekookt wordt waardoor de voedingsstoffen en smaken in het voedsel bewaard blijven.

Dit is vooral gunstig voor vlees, omdat het vlees dan vochtig en mals blijft. Bovendien verwarmt de slowcooker je keuken niet zoals een oven of fornuis, dus het is een geweldige optie om in de zomer te koken!

De slowcooker verbruikt ook minder energie dan koken op een gasfornuis, waardoor het een meer economische optie is. Dus als u op zoek bent naar een manier om heerlijke maaltijden te bereiden en tegelijkertijd geld te besparen op uw energierekening, dan is de slowcooker zeker het apparaat voor je!

Hoe gebruik je een slowcooker het best?

Bij het gebruik van een slowcooker is het belangrijk de volgende tips in gedachten te houden voor de beste resultaten:

  • Bak het vlees aan voordat je het toevoegt aan de slowcooker. Dit geeft smaak aan het gerecht en voorkomt dat het droog wordt. Het hoeft niet.
  • Voeg niet te veel vocht toe aan de slowcooker, want dat verdampt niet zoals bij andere bereidingswijzen. Als je toch extra vloeistof moet toevoegen, probeer dan bouillon of fond toe te voegen in plaats van water.
  • Zorg ervoor dat u de ingrediënten tijdens het koken af en toe omroert, vooral als u iets als een stoofpot of soep kookt. Zo wordt alles gelijkmatig gaar. Maar let wel op. Teveel de deksel eraf halen verlengt wel de kooktijd.

Met deze tips in gedachten kunt u met uw slowcooker fantastische en gezonde maaltijden maken!

Wat je allemaal kunt doen met een slowcooker. Een paar ideeën.

  • Stoofpotten: rundvlees, varkensvlees, kip, lamsvlees of groenten
  • Soep: kipnoedel, tomaten-basilicum, linzen, spliterwten, zwarte bonen of minestrone
  • Desserts: cobblers, chips, cake, pudding

De beste manier om uw slowcooker schoon te maken.

Slow cookers zijn niet vaatwasmachinebestendig, dus je moet ze met de hand schoonmaken. Verwijder allereerst alle etensresten uit de pan.

Vul daarna de pan met heet water en een eetlepel afwasmiddel toe te voegen. Gebruik daarna een zachte borstel of spons om etensresten weg te schrobben.

Je kunt ook een beetje azijn in het water doen om hardnekkige vlekken af te breken. Spoel en droog de slowcooker af voordat je hem weer gebruikt.

De verschillende soorten slowcookers die er te koop zijn.

Er zijn tegenwoordig een paar verschillende soorten slowcookers op de markt, dus het kan lastig zijn om te beslissen welke geschikt is voor jou. De drie belangrijkste types zijn de programmeerbare slowcooker, de handmatige slowcooker en de alles-in-één slowcooker/rijstkoker.

De programmeerbare slowcooker is zeer veelzijdig en kan worden geprogrammeerd om je eten gedurende een bepaalde tijd of tot een bepaalde temperatuur te koken. Dit type slow cooker is perfect als je van je eten af wilt kunnen lopen en je geen zorgen hoeft te maken dat het aanbrandt of overkookt.

De handmatige slowcooker is precies dat – handmatig. Je moet zelf de tijd en temperatuur instellen, en er is geen manier om ze tijdens het koken aan te passen. Dit type slowcooker is perfect voor wie meer controle wil over het kookproces.

De alles-in-één slowcooker/rijstkoker is een geweldige optie als u ruimte wilt besparen in uw keuken. Het kan alles wat de andere twee types kunnen, maar het heeft ook een rijstkookfunctie, zodat je rijst kunt maken zonder een ander apparaat te gebruiken.


Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten