Hoeveel tijd kost koken in een slowcooker

Hoeveel tijd kost koken in een slowcooker?

Langzaam koken is een geweldige manier om taaiere stukken vlees malser te maken, en de tijd die nodig is om te koken hangt af van het stuk vlees, groenten, en het recept dat je gebruikt. Over het algemeen duurt het 2 tot 8 uur om vlees in een slowcooker te garen, dus plan goed vooruit!

Wat is langzaam koken en hoe werkt het?

Langzaam koken is een techniek waarbij voedsel gedurende lange tijd op een laag vuurtje wordt gekookt. Dit is een geweldige manier om taaier vlees malser te maken, en ook voor gerechten te bereiden die normaal lang duren, zoals stoofschotels of soepen.

Door de lagere temperatuur kan het voedsel langzaam garen en de smaken van de ingrediënten absorberen, wat resulteert in een heerlijk en stevig gerecht. Met alle voedingswaarden er nog in.

Hoe bepaald je de tijd voor je lievelingsgerecht in een slowcooker?

Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag, want de tijd die nodig is om een recept in een slowcooker te bereiden, hangt af van de gebruikte ingrediënten en methoden. Er zijn echter enkele algemene richtlijnen die je kunt volgen.

De meeste recepten die vragen om 4 tot 6 uur op laag vuur te koken, kun je in een slowcooker 8 tot 10 uur op laag vuur koken, of 4 tot 5 uur op hoog. Zoals met elke kookmethode is het altijd het beste om eerst het recept zelf te controleren op specifieke instructies.

Bij het bepalen van de tijd voor je favoriete gerecht in een slowcooker, is het belangrijk om rekening te houden met het stuk vlees en het recept dat je gebruikt. De meeste recepten hebben een aanbevolen bereidingstijd, die je kunt volgen voor een optimaal resultaat. Als je echter een taaier stuk vlees gebruikt, of als je het gerecht langer wilt koken, kun je de kooktijd aanpassen.

Plaats het stuk vlees in de slowcooker en voeg de andere ingrediënten toe. Zet de cooker aan en stel de timer in volgens de instructies van het recept. Zodra de timer afgaat, is het gerecht klaar om van te genieten!

Maar heb je niet een recept voor de slowcooker maar wil je jouw lievelingsgerecht koken? Dan kun je deze omrekentabel gebruiken.

Kooktijd oven / panSlowcooker LOWSlowcooker HIGH
15 tot 30 minuten4 tot 6 uur1,5 tot 2,5 uur
35 tot 40 minuten6 tot 8 uur3 tot 4 uur
50 minuten tot 3 uur8 tot 10 uur4 tot 7 uur
omrekentabel van oven naar slowcooker tijd.

Je bent niet beperkt tot koken op high of low. Je kunt natuurlijk ook variëren tussen de twee instellingen. Als je bijvoorbeeld weinig tijd hebt maar een recept hebt dat op laag moet worden gekookt, kun je het sneller koken door het apparaat op hoog te zetten. Andersom kan natuurlijk ook.

Slowcooker LOWSlowcooker HIGH
73
84
95
106
117
omrekentabel voor slowcooker tussen stand high en low

Wat zijn de nadelen van een slowcooker?

Een van de grootste nadelen is dat het lang duurt voordat het eten klaar is. Je hoeft er dan wel niet bij te blijven maar even snel iets op tafel zetten is met een slowcooker ook geen optie.

Het is toch weer een apparaat extra in de keuken. En zeker als je een kleine keuken hebt kan dit wel een nadeel zijn.

Veelgestelde vragen over slow cooking.

Wat is een slow cooker?

Een slowcooker, ook wel Crockpot genoemd, is een elektrisch apparaat voor op het aanrecht dat eten gedurende enkele uren op een lage temperatuur kookt. De pan is voorzien van een uitneembaar inzetstuk van steengoed dat op een verwarmingselement staat. De pan is zo gemaakt dat hij het vocht goed vasthoudt waardoor het eten goed en gelijkmatig gegaard wordt.

Wat kan ik in een slowcooker maken?

Bijna alles! In een slowcooker kun je vlees, gevogelte, vis, groenten, granen, pastagerechten en desserts bereiden. Er zijn letterlijk duizenden recepten online beschikbaar voor alle soorten gerechten.

Is het veilig om mijn slowcooker aan te laten staan als ik niet thuis ben?

De meeste slowcookers hebben een automatische uitschakelfunctie (die het apparaat na een bepaalde tijd uitschakelt, andere hebben dat niet. Let daar dus goed op als je een slowcooker koopt. Ook zijn de meeste slowcookers beveiligt tegen droogkoken (als je bijvoorbeeld de deksel iets open laat).


Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten