Hoeveel graden is high en low in de slowcooker

Hoeveel graden is high en low in de slowcooker?

De afgelopen jaren is de slowcooker een populair apparaat geworden in de Nederlandse keuken. De lage temperatuur maakt hem perfect om maaltijden langzaam en voorzichtig te bereiden, wat vaak resulteert in malse, smaakvolle resultaten.

De slowcooker temperatuur kan variëren, maar over het algemeen is de “high” stand ongeveer 95 graden Celsius en de “low” stand ongeveer 80 graden Celsius.De temperatuur komt nooit boven het kookpunt. Per pan kan het wel een aantal graden verschillen. Zo staat het merk Crock-pot erom bekent warmer te worden dan gemiddeld.

De geschiedenis van de slowcooker.

De slowcooker werd in de jaren veertig uitgevonden door de Amerikaanse huisvrouw Marion Cunningham. In die tijd gingen vrouwen steeds vaker werken en was er behoefte aan een apparaat dat ‘s ochtends kon worden aangezet en ‘s avonds een warme maaltijd zou opleveren.

De slowcooker werd al snel een populair apparaat omdat het voedsel langzaam en zachtjes gaart, wat vaak resulteert in malse en smaakvolle maaltijden. En omdat de slowcooker niet zo heet wordt als een oven, is het een veiliger optie om te koken.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende slowcookermodellen op de markt. Sommige hebben extra functies zoals een timer of een “warmhoudstand”. Maar alle slowcookers werken in wezen op dezelfde manier: ze koken langzaam en zachtjes op een lage temperatuur

Dus als je op zoek bent naar een gemakkelijke en heerlijke manier om een maaltijd te bereiden, overweeg dan het gebruik van een slowcooker. Denk eraan de kooktijd aan te passen als u een recept gebruikt dat is geschreven voor een oven.

Wat kan er allemaal in de slowcooker en hoelang?

De slowcooker is een veelzijdig apparaat waarmee de meest uiteenlopende gerechten kunnen worden bereid. Je kunt er van alles mee bereiden, van groentestoof en soepen tot vlees en bijgerechten.

Hoelang het duurt om een maaltijd te bereiden varieert per gerecht maar bijna alle gerechten liggen tussen de twee en acht uur. Doe je alleen een groentestoof dan zal dit minder lang duren als een stoofpot met rundvlees. Maar snel is eigenlijk geen enkel gerecht.

Maar dat is dan ook precies waar het om draait bij slow cooking. En veel werk is het ook niet. Je moet alleen de tijd hebben. Het enige wat je hoeft te doen is de ingredienten in de pan, aanzetten op de juiste stand, en dan lekker andere dingen gaan doen. De pan kookt voor je.

En als de tijd voorbij is slaat de pan gewoon uit. Het kost wel wat tijd, even snel een maaltijd maken is er niet bij, maar het kost weinig inspanning. Dus als je op zoek bent naar een gemakkelijke manier om een maaltijd te bereiden, overweeg dan een slow cooker. En denk eraan de kooktijd aan te passen als je een recept voor de oven gebruikt.

Tijden berekenen in de slowcooker.

Een slowcooker heeft minimaal 2 instellingen: De temperatuurinstellingen op een slowcooker kunnen variëren, maar over het algemeen staat “high” voor 95-100 graden Celsius en “low” voor 80-85 graden Celsius. Het is belangrijk om deze temperaturen aan te houden om de beste resultaten te behalen bij het slowcooken van je gerechten.

Wil je jouw favoriete stoofgerechten nu in een slowcooker maken? Geen probleem hieronder vind je een omrekentabel. Let erop dat je wel genoeg voegt toevoegt. En vul de pan nooit meer dan driekwart.

Kooktijd oven / panSlowcooker LOWSlowcooker HIGH
15 tot 30 minuten4 tot 6 uur1,5 tot 2,5 uur
35 tot 40 minuten6 tot 8 uur3 tot 4 uur
50 minuten tot 3 uur8 tot 10 uur4 tot 7 uur
omrekentabel van oven naar slowcooker tijd.

En ook tussen de standen kun je wisselen. De ene dag heb je namelijk meer tijd dan de ander. Met deze table reken je het makkelijk om.

Slowcooker LOWSlowcooker HIGH
73
84
95
106
117
omrekentabel voor slowcooker tussen stand high en low

Tips om groenten te bereiden in de slowcooker.

Een groentestoof in de slowcooker kan het beste op de lage stand worden bereid, meestal op een temperatuur van ongeveer 85 graden Celsius, zodat de groenten langzaam kunnen garen en alle smaken goed kunnen ontwikkelen.

Zorg ervoor dat je groenten allemaal even groot zijn voordat je ze in de slowcooker doet. Als ze bevroren zijn, laat ze dan eerst ontdooien.

Vlees en groenten samen koken in een slowcooker leidt er vaak toe dat de groenten te gaar worden. Om dit te voorkomen legt u de groenten op de bodem en de zijkanten van de ovenschaal en het vlees ertussen.

Mocht je toch thuis zijn dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de groenten later toe te voegen.

Hoe lang duurt vlees stoven in een slowcooker?

Als je een sappige stoofpot wilt maken, is de slowcooker je beste vriend. Hoe lager de temperatuur, en hoe langer je het laat staan, hoe malser je vlees zal zijn. Dit hangt ook af van de hoeveelheid vet in het vlees, want vet is gelijk aan smaak (en malsheid). En ook hoe groot je de stukken vlees snijdt hebben invloed op de gaartijd.

Maar een grove tijdslijn is:

In een slowcooker duurt het stoven van een rollade ongeveer zes uur op de lage stand, en ongeveer vier uur op de hoge stand. Rollade droogt snel uit dus eerst aanbakken kan helpen.

  • In een slowcooker duurt het stoven van rundvlees ongeveer zes uur op de lage stand, en ongeveer vier uur op de hoge stand.
  • Riblappen moeten op de hoge stand in de slowcooker bereid worden om een heerlijk mals resultaat te krijgen.
  • In een slowcooker duurt het stoven van riblappen ongeveer vier uur op de lage stand, en ongeveer twee uur op de hoge stand.
  • Lamsstoofpot in een slowcooker duurt ongeveer zeven tot acht uur op de hoge stand. Wat neer komt op 3 tot vier uur als je de pan op high zet.
  • In een slowcooker duurt het stoven van kippenbouten ongeveer zes uur op de lage stand, en ongeveer vier uur op de hoge stand.

Temperatuur slowcooker low

De stand “low” in de slowcooker komt overeen met een temperatuur van ongeveer 80 tot 90 graden Celsius.

Temperatuur slowcooker high

De stand “high” in de slowcooker komt overeen met een temperatuur van ongeveer 95 tot 100 graden Celsius.

Hoe warm wordt een slowcooker?

Een slowcooker kan doorgaans een temperatuur bereiken tussen de 80 en 100 graden Celsius, afhankelijk van de gekozen instelling (laag of hoog).


Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten