Kun je bevroren vlees in de slowcooker doen

Kun je bevroren vlees in de slowcooker doen?

In het algemeen wordt aanbevolen om geen bevroren vlees in een slowcooker te doen. Hoewel het natuurlijk wel mogelijk is om dit te doen, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat het vlees veilig kookt en goed smaakt.

En al is het heel verleidelijk om bevroren vlees zo in de slowcooker te doen, het wordt niet aangeraden. Het vlees kan niet gelijkmatig garen en ook moet de kooktijd aanzienlijk verlengd worden. Het vlees eerst laten ontdooien laat het vlees lekkerder garen.

Kun je bevroren vlees in de slowcooker doen? En waar het niet de voorkeur heeft.

Het internet staat vol met recepten waar bevroren vlees als ingredient wordt gebruikt. En technisch gezien kun je natuurlijk prima in een slowcooker doen. Ook in de gebruiksaanwijzing van de Crock-Pot staat dat het kan als je kooktijd verlengt. En eventueel een kopje warm water toevoegt.

De USDA’s Food Safety and Inspection Service geeft als advies om altijd het vlees te ontdooien voordat je het in een slowcooker doet. En er zijn meer instanties die hiervoor pleiten.

Het grootste bezwaar om bevroren vlees te gebruiken is dat niet gelijkmatig kan garen. Hierdoor kan het zijn dat niet al het vlees overal even gaar is. Dat is natuurlijk niet lekker. En vooral bij kip moet je er wel voor zorgen dat het goed gaar is. Dus de meest veilige optie is om het vlees gewoon eerst te laten ontdooien.

Een andere reden om geen bevroren vlees te gebruiken is dat er veel vocht vrijkomt tijdens het ontdooien. En in de slowcooker kan het water niet verdampen dit kan enorm ten koste gaan van de smaak van het gerecht.

Makkelijke manieren om vlees snel te ontdooien.

Er zijn een paar manieren om vlees snel te ontdooien: in de magnetron, in koud water of in de koelkast.

De magnetron is de snelste manier om vlees te ontdooien, maar het kan ook de meest riskante zijn. Het is belangrijk om het vlees niet te lang in de magnetron te koken, omdat er dan bacteriën kunnen groeien. Daarom is het raadzaam een timer te gebruiken bij het microgolven van vlees en het regelmatig te controleren.

Een andere manier om vlees snel te ontdooien is door het onder te dompelen in warm water. Deze methode kost meer tijd dan de magnetron, maar is veiliger. Het water moet regelmatig worden ververst, en het vlees moet onmiddellijk na het ontdooien worden gekookt.

De laatste manier om vlees te ontdooien is in de koelkast. Deze methode duurt het langst, maar is ook de veiligste manier. Vlees dat in de koelkast is ontdooid, moet onmiddellijk na ontdooien worden gekookt.

Wil je toch bevroren vlees gebruiken in de slowcooker? Let hier dan op!

  • Er komt veel vocht vrij tijdens het ontdooien. Hou hier rekening mee met de hoeveelheid vloeistof die je toevoegt aan het gerecht.
  • Roer regelmatig zodat het vlees goed en gelijkmatig kan garen.
  • En let op! Als het vlees niet volledig ontdooid is, moet de kooktijd met 30 minuten per 450 gram worden verlengd

Als u deze tips opvolgt, kan het goed uitpakken om bevroren vlees in een slowcooker te gebruiken. Maar vergeet niet dat het altijd het veiligst – en het lekkerst – is om het vlees te ontdooien voor je het in de slowcooker doet. Opwarmen daarentegen gaat prima in de slowcooker.


Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten