Slowcooker kerstmaaltijden

Slowcooker kerstmaaltijden: de geheime truc voor een onvergetelijke feestdag.

Kerstmis is een feestdag waarop mensen in veel landen tradities hebben rond de viering van de geboorte van Jezus. In sommige families is het gebruikelijk om op deze dag een grote feestmaaltijd te bereiden, wat veel tijd en moeite kan kosten.

Een slow cooker, ook wel crock-pot genoemd, is een elektrisch apparaat dat wordt gebruikt om voedsel gedurende lange tijd op een lage temperatuur te koken. Dit kan een handige manier zijn om een grote feestmaaltijd met Kerstmis te bereiden, omdat het gerecht langzaam kan koken terwijl u bezig bent met andere voorbereidingen.

Er zijn veel verschillende kerstmaaltijden die in een slowcooker kunnen worden klaargemaakt.

Hieronder staan enkele voorbeelden:

 1. Ham: Ham is een populaire keuze voor kerst, en deze kan gemakkelijk in een slowcooker worden klaargemaakt. Voeg een paar eetlepels honing, een paar eetlepels mosterd en een paar eetlepels bruine suiker toe aan de slowcooker, en leg vervolgens de ham erin. Kook de ham gedurende 6-8 uur op laag, totdat hij mals en sappig is.
 2. Kalkoen: Een kalkoen kan ook in een slowcooker worden klaargemaakt. Snijd de kalkoen in stukken en leg deze in de slowcooker. Voeg bouillon, kruiden en groenten toe naar smaak, en kook de kalkoen gedurende 8-10 uur op laag, totdat hij mals is.
 3. Groenten: Groenten zijn een belangrijk onderdeel van veel kerstmaaltijden, en deze kunnen ook in een slowcooker worden klaargemaakt. Voeg gesneden groenten, zoals wortelen, prei en aardappelen, toe aan de slowcooker met wat bouillon en kruiden naar smaak. Kook de groenten gedurende 6-8 uur op laag, totdat ze gaar en mals zijn.
 4. Soep: Soep, zoals een verse tomatensoep, kan een makkelijk en lekker voorgerecht zijn voor een kerstmaaltijd. Voeg alle ingredienten voor de soep toe aan de slowcooker, en kook de soep gedurende 6-8 uur op laag.

Er zijn nog veel meer kerstmaaltijden die in een slowcooker kunnen worden klaargemaakt, dus het is een goed idee om online te zoeken naar recepten en inspiratie.

Tips om van de bereiding van de kerstmaaltijd een succes te maken

 1. Plan van tevoren: Een kerstmaaltijd kan veel tijd en moeite vergen om te bereiden, dus het is belangrijk om van tevoren een plan te maken. Bepaal wat je wilt maken en wat u nodig hebt, en zorg ervoor dat u alle benodigde ingredienten en materialen op tijd in huis hebt.
 2. Maak gebruik van de vriesvakken: Als je ruimte hebt, kunt u groenten en andere ingredienten die u niet direct nodig hebt in het vriesvak leggen. Zo hoeft u niet alles tegelijk te kopen en kunt u gedurende een langere periode aan het koken slaan.
 3. Gebruik de slowcooker om tijd te besparen: Een slowcooker kan een handige manier zijn om tijd te besparen bij het koken van een kerstmaaltijd. Je hoeft zich geen zorgen te maken over het constant opletten van het fornuis, en je kunt zich bezighouden met andere dingen terwijl het eten langzaam gaart.
 4. Maak gebruik van kant-en-klaar producten: Als je geen hebt heeft om alles zelf te maken, kun je ook gebruikmaken van kant-en-klaar producten, zoals kant-en-klare groenten en jus. Zo hoef je niet zoveel tijd te besteden aan het voorbereiden van de maaltijd.
 5. Vraag om hulp: Kerst is een tijd om samen te zijn met vrienden en familie, dus vraag om hulp als je het nodig hebt. Laat anderen helpen met het koken of het opruimen van de vaat, zodat jij je z minder druk hoeft te maken.

Hoe maak je je slowcooker schoon na het koken van je kerstmaaltijd

Het schoonmaken van je slowcooker na het bereiden van een kerstmaaltijd is belangrijk, omdat het de opbouw van bacteriën en voedselresten kan helpen voorkomen. Hier zijn enkele tips om je slowcooker schoon te maken en in topconditie te houden:

 • Laat de slowcooker afkoelen voordat je hem schoonmaakt. Haal de stekker uit het stopcontact en wacht tot de metalen onderdelen zijn afgekoeld.
 • Verwijder de verwijderbare onderdelen van de slowcooker, zoals het deksel en de binnenpan, en was ze met warm zeepwater. Gebruik een zachte spons of doek om eventuele etensresten te verwijderen.
 • Neem alle metalen oppervlakken van de slowcooker af met een vochtige doek.
 • Gebruik een tandenborstel om voedselresten uit de spleten van de slowcooker te verwijderen.
 • Droog alle onderdelen van de slowcooker met een schone doek of handdoek voordat je ze weer in elkaar zet. Dit helpt roestvorming te voorkomen.

Door deze tips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw slowcooker schoon en in goede staat voor toekomstig gebruik. Met een slowcooker maak je met gemak heerlijke kerstmaaltijden!

Fijne feestdagen!


Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten