Slowcooker Recepten voor Beginners

Van zero to hero in de keuken met deze slowcooker gids. Start nu!


Ben je op zoek naar een gemakkelijke manier om heerlijke maaltijden te maken zonder de hele dag in de keuken te hoeven staan? Dan is koken in een slowcooker de oplossing voor jou! In deze startersgids.

Ik heb alle informatie voor je verzameld over wat je moet weten om te beginnen met het koken van smaakvolle gerechten in een slowcooker. Van het kiezen van de juiste ingredienten tot het instellen van de juiste tijd en temperatuur, ik leid je stap voor stap door het proces om ervoor te zorgen dat je elke keer weer een succesvolle maaltijd op tafel zet.

Dus trek je schort aan, zet je slowcooker aan en laten we aan de slag gaan!

Hoe een slowcooker werkt.

Je kunt je de slowcooker het beste voorstellen als een elektrische pan met een verwarmingselement erin. Deze pan laat het eten op een hele lage temperatuur (80 tot 90 graden) heel langzaam garen.

De pan blijft gedurende al die uren gesloten. Al het vocht blijft dus goed in de pan waardoor al het eten meer smaak krijgt maar ook dat het eten goed gelijkmatig warm wordt. Het is natuurlijk wel weer een extra apparaat in de keuken, maar hij heeft zeker nut.

10 Voordelen van koken in een slowcooker.

  1. Gemak: Je hoeft het voedsel alleen maar in de slowcooker te zetten en de tijd en temperatuur in te stellen. Je hoeft je er verder geen zorgen te maken over het voedsel totdat het klaar is om te serveren.
  2. Tijdsbesparing: Omdat het voedsel langzaam wordt gekookt, hoef je niet voortdurend in de keuken te zijn om het te checken. Je kunt gewoon uw dagelijkse bezigheden doen terwijl het voedsel klaar wordt gemaakt.
  3. Energiebesparing: Omdat de slowcooker op lage temperatuur werkt, gebruikt het minder energie dan een oven of kookplaat. Dit kan leiden tot lagere energierekeningen.
  4. Goed voor budgetvriendelijk koken: Je kunt goedkope, ruwe ingredienten gebruiken die na een paar uur koken in de slowcooker heerlijk mals worden.
  5. Voedingswaarde behouden: Omdat het voedsel langzaam wordt gekookt, blijft de voedingswaarde beter behouden dan bij het gebruik van hoge temperaturen.
  6. Gemakkelijk te transporteren: Sommige slowcookers hebben een draagbare pot, zodat je het gemaakte eten gemakkelijk naar een feestje of picknick kunt meenemen.
  7. Gemakkelijk te reinigen: De pot van de slowcooker is vaak vaatwasmachinebestendig, wat het schoonmaken gemakkelijker maakt.
  8. Verschillende gerechten kunnen worden gemaakt: Je kunt allerlei soorten gerechten maken in een slowcooker, zoals stews, soepen, roasts en zelfs dessert zijn een koud kunstje.
  9. Verschillende kookstanden: Sommige slowcookers hebben verschillende kookstanden, zoals “hoog” en “laag”, die kunnen worden gebruikt om het voedsel sneller of langzamer te koken.
  10. Heerlijke smaak: Omdat het voedsel langzaam wordt gekookt, krijgt het de tijd om de smaken te laten intrekken, wat resulteert in heerlijk smakende gerechten.

En je hoeft echt geen fanatieke koker te zijn, iedereen kan starten met koken in een slowcooker. En ook al wil je niet gelijk een slowcooker aanschaffen. Slowcooking kan ook in de oven, laat je verassen door de heerlijke gezonde gerechten vol met smaak.

De standen van een slowcooker

Sommige slowcookers hebben verschillende kookstanden, zoals “hoog” en “laag” , die kunnen worden gebruikt om het voedsel sneller of langzamer te koken. De “hoog” stand zal het voedsel sneller koken dan de “laag” stand, maar het is wel belangrijk om ervoor te zorgen je genoeg vloeistof toevoegt zodat het eten niet uitdroogt of misschien wel droogkookt.

Sommige modellen hebben ook een warmhoudstand. Ideaal als je niet gelijk aan tafel gaat. Of als kinderen bijvoorbeeld later thuiskomen na een voetbaltraining.

Het is wel belangrijk om de gebruiksaanwijzing van jouw specifieke slowcooker te raadplegen voor de precieze temperaturen en kooktijden voor elke stand. Ook kun je jouw favoriete gerechten die je maakt in de oven op fornuis omrekenen naar een slowcooker recept. Zo kun je ‘m nog vaker gebruiken.

Kan eten aanbranden in de slowcooker?

Slow cookers zijn een geweldige manier om voedsel te bereiden. Door de lage temperatuur kookt het voedsel zachtjes, waardoor de smaken en voedingsstoffen behouden blijven. Het gebeurt niet snel, maar sommige gerechten kunnen aanbranden in de slowcooker als je niet oppast. Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat eten aanbrandt in je slowcooker!

Is slow cooking gezond?

Iedereen weet dat gezond eten belangrijk is, maar het kan moeilijk zijn als je weinig tijd hebt. Dat is waar de slowcooker van pas komt! Met een slowcooker kun je met weinig moeite gezonde en lekkere maaltijden maken. Hier zijn enkele tips om met een slowcooker gezonder te eten.

De mogelijkheden om te koken in een slowcooker zijn eindeloos.

Mijn ervaring is dat je praktisch alles kan stoppen in een slowcooker (check hier de uitzonderingen).

Hier zijn enkele voorbeelden van gerechten die vaak worden gebruikt in slowcooker:

  1. Vlees: Vlees zoals rundvlees, varkensvlees en kip zijn populair in slowcooker-gerechten omdat ze na een paar uur koken heerlijk mals worden. Of ga eens voor de pulled pork.
  2. Groenten: Groenten zoals wortels, aardappelen, uien en courgette zijn allemaal goed geschikt voor slowcooker-gerechten. Zorg ervoor dat ze in kleine stukjes worden gesneden zodat ze snel gaar worden. Zelfs babyvoeding maken is een optie.
  3. Kruiden en specerijen: Gebruik kruiden en specerijen om smaak toe te voegen aan uw slowcooker-gerechten. Probeer bijvoorbeeld basilicum, tijm, rozemarijn of chilipeper te gebruiken.
  4. Vloeistoffen: Voeg vloeistoffen zoals bouillon, wijn, bier of koffie toe aan slowcooker-gerechten om smaak toe te voegen en te helpen om het voedsel mals te houden.
  5. Zuivelproducten: Voeg zuivelproducten zoals boter, room, kaas, kokosmelk of yoghurt toe aan slowcooker-gerechten om smaak toe te voegen en om het gerecht romig te maken. Je kunt zelfs yoghurt maken in een slowcooker.
  6. Bonen: Bonen zoals kidneybonen, kikkererwten en linzen zijn een goede bron van eiwitten en vezels en kunnen worden gebruikt in slowcooker-gerechten zoals stoofpotjes en chili.

Kan vlees bevroren in een slowcooker?

Mijn ervaring is dat ik het geen succes vind. Als zweren sommige mensen erbij. Ik vind het nadeel dat er teveel water afkomt en dat het nog veel langer duurt voordat het eten gaar wordt. Ook wordt het vlees niet altijd even gelijkmatig gaar. En daar doe je het toch voor.

Dus gewoon het vlees lekker laten ontdooien voordat je het in de slowcooker doet. Maar ben je het vergeten? Of wil je het gewoon toch eerst zelf proberen (doe ik ook altijd) lees dan deze blog met tips.

Kan ik de slowcooker aan laten staan als ik weg ga?

Het is mogelijk om een slowcooker aan te laten staan als je weggaat, maar het is wel belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat het veilig is.

Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het voedsel voldoende vloeistof bevat om te voorkomen dat het uitdroogt tijdens het koken. Dit is vooral belangrijk als u de slowcooker op de “hoog” stand laat staan. Voeg voldoende vloeistof toe aan het gerecht voordat u het aanzet, zodat het voedsel vochtig blijft tijdens het koken zodat het niet aanbrand.

Ten tweede is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de slowcooker op een veilige plek staat voordat u weggaat. Zet het apparaat op een stabiele, vlakke ondergrond en zorg ervoor dat het niet te dicht bij brandbare materialen of andere elektrische apparaten staat.

Ten derde is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de slowcooker goed is afgesloten voordat u weggaat. Sluit de deksel van de slowcooker goed om ervoor te zorgen dat de warmte en de stoom binnen blijven en om te voorkomen dat het voedsel uitdroogt.

Een paar originele dingen die je kunt maken in een slowcooker.

  • Fudge. Fudge maken is een heerlijke manier om te genieten van een zoete traktatie, en het is gemakkelijk te doen met dit recept. Alles wat je nodig hebt zijn een paar eenvoudige ingrediënten, en je kunt een partij fudge klaar in een mum van tijd! Volg gewoon deze eenvoudige stappen, en je zult genieten van een stuk fudge waar iedereen van zal houden.
  • Yoghurt. Of je nu van nature dikke yoghurt of van de lichtere variant houdt, met de slowcooker kun je de perfecte yoghurt maken die aan al je wensen voldoet. En het beste van alles is dat het maken van yoghurt in de slowcooker een eenvoudig proces is dat bijna geen tijd of moeite kost.
  • Rijstepap. Heb je ooit het gevoel gehad dat je op een koude, donkere avond gewoon lekker wilt kruipen onder een dekentje met een warme, comfortabele maaltijd? Welnu, ik heb een oplossing voor je: rijstepap uit de slowcooker!
  • IJs. Slowcookers zijn niet alleen handig voor het maken van warme maaltijden, maar ook voor het maken van heerlijke ijsrecepten. Door gebruik te maken van een slowcooker en een ijsmachine, kun je op een gemakkelijke manier allerlei creatieve ijsrecepten maken. 
  • Chocoladepudding. Chocoladepudding is een klassiek dessert waar iedereen van houdt. Het is eenvoudig te maken, en kan worden aangepast met verschillende toppings en smaken. Bovendien is chocoladepudding het perfecte comfort voedsel voor de kille winteravonden.
  • Cheesecake. Cheesecake is een heerlijk dessert dat op verschillende manieren kan worden gemaakt. Een populaire methode is bakken in de oven, maar je kunt cheesecake ook maken in een slowcooker. Dit aangepaste recept voor gebruik in een slowcooker levert een cheesecake op met een romige textuur en een rijke smaak.

Hoe maak je de slowcooker weer schoon?

Het schoonmaken van uw slowcooker is niet zo moeilijk als u misschien denkt. Met een paar eenvoudige tips kan het zelfs een snel en gemakkelijk proces zijn. Hier zijn mijn beste tips voor het schoonmaken van de slowcooker, zodat jij kunt genieten van heerlijke, zelf gekookte maaltijden zonder gedoe!

Is een slowcooker energiezuinig?

Slowcookers gebruiken minder elektriciteit dan dezelfde maaltijd op gas, omdat ze op een lagere temperatuur koken. Als je bijvoorbeeld een braadstuk in de oven bereidt, zal het waarschijnlijk een temperatuur van 180 graden bereiken.

Maar als u datzelfde gebraad in een slow cooker zou bereiden, zou het slechts een temperatuur van ongeveer 90 graden bereiken (de hoogste stand). Dit komt omdat de slowcooker op een lagere temperatuur en gedurende een langere periode kookt, waardoor minder energie wordt verbruikt.


Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten