Besparen op je elektriciteitsrekening

Besparen op je elektriciteitsrekening, neem een slowcooker

Ben jij op zoek naar manieren om je energierekening te verlagen? Dan is het wellicht interessant om te weten dat het gebruik van een slowcooker een positief effect kan hebben op je elektriciteitsrekening. Als thuiskok heb ik wat onderzoek gedaan en ik wil graag enkele cijfers delen.

Volgens een studie van de Universiteit van Californië verbruikt een slowcooker gemiddeld tussen de 150 en 250 watt per uur, afhankelijk van het model en de temperatuurinstellingen. Als je de slowcooker bijvoorbeeld acht uur lang op de laagste stand laat draaien, verbruik je ongeveer 1,2 tot 2 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit. Als we uitgaan van een gemiddelde energieprijs van €0,22 per kWh, kost het gebruik van de slowcooker je dus tussen de €0,26 en €0,44 aan elektriciteit.

Maar hoe verhoudt zich dat tot andere kookmethoden? Een gemiddeld fornuis verbruikt tussen de 3000 en 5000 watt per uur, afhankelijk van het aantal pitten en het vermogen van de branders. Als je bijvoorbeeld een stoofpotje 2 uur lang op een gasfornuis laat sudderen, kan dat je tussen de €0,35 en €0,59 kosten aan gas, afhankelijk van het tarief dat je betaalt. Bij elektrisch koken is dit zelfs hoger: tussen de €0,53 en €0,88 aan elektriciteit.

Op basis van deze cijfers kunnen we concluderen dat het gebruik van een slowcooker inderdaad kan leiden tot besparingen op je energierekening. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat het uiteindelijke bedrag dat je bespaart, afhankelijk is van het model van de slowcooker, de duur van het gebruik en de energieprijzen in jouw regio.

Dus, als je graag gezonde en smaakvolle maaltijden wilt bereiden zonder je zorgen te maken over hoge energierekeningen, dan is een slowcooker wellicht een goede optie voor jou. En wie weet, misschien hou je aan het einde van de maand wel wat extra geld over!

De slowcooker: is hij echt goedkoper dan gas?

Slow cookers gebruiken minder elektriciteit dan dezelfde maaltijd op gas, omdat ze op een lagere temperatuur koken. Als je bijvoorbeeld een braadstuk in de oven bereidt, zal het waarschijnlijk een temperatuur van 180 graden bereiken.

Maar als u datzelfde gebraad in een slow cooker zou bereiden, zou het slechts een temperatuur van ongeveer 90 graden bereiken (de hoogste stand). Dit komt omdat de slowcooker op een lagere temperatuur en gedurende een langere periode kookt, waardoor minder energie wordt verbruikt.

Gemiddeld gebruik je per dag ongeveer twee kubieke meter gas bij het koken op een gasfornuis. Dus als je geld wilt besparen op de kookkosten, is de slowcooker een geweldige optie.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een slowcooker?

Slow cookers gebruiken ongeveer evenveel elektriciteit als een gloeilamp van 60 watt. Dit betekent dat als je de slowcooker de hele dag aan laat staan, hij ongeveer evenveel elektriciteit verbruikt als een gloeilamp van zes uur.

Met de huidige hoge kosten voor energie kun je een verschil maken (de prijzen kunnen per dag en per leverancier verschillen, het gaat meer om het idee). Dus ook al duurt het bereiden van een gerecht veel langer, het kost minder.

Even een vergelijking. 6 Uur slow cooking op stand low kost €0.30 en 6 uur koken in een oven €3,30. En nogmaals met de huidige tarieven verschilt de feitelijke prijs per dag. Het is meer ter vergelijking in gebruik. In het algemeen is de slowcooker dus een veel goedkopere optie dan het als het gaat om de oven aan zetten.

Hoe je geld kunt besparen op je slowcooker recepten

  • Een manier om geld te besparen op je slowcooker recepten is om goedkope stukken vlees te kopen. Slow cookers zijn geweldig voor taaiere stukken vlees, zoals borststuk of varkensschouder, omdat ze na uren koken mals en smaakvol worden.
  • Een andere manier om geld te besparen op je slowcooker recepten is om goedkopere ingrediënten te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld gedroogde bonen vervangen door bonen uit blik, of een goedkoper eiwit gebruiken, zoals gemalen rundvlees in plaats van kip of varkensvlees.
  • Een andere manier om geld te besparen op je slowcooker recepten is om grote batches te maken en restjes in te vriezen voor later. Zo voorkomt u voedselverspilling en verlaagt u uw totale kookkosten.

Dus als je geld wilt besparen op uw kookkosten, is de slowcooker een geweldige optie. Het verbruikt minder elektriciteit dan gas en kan een geweldige manier zijn om goedkope, heerlijke maaltijden te maken. Dus waar wacht je nog op? Begin met koken in een slow cooker!

Hoe kun je tijd besparen door slow cooking?

En nu is besparen op je elektriciteitsrekening een hot item momenteel. Maar de slow cooking kun je ook tijd besparen. Ook niet onbelangrijk in deze tijd.

  • Slow cookers zijn ideaal voor drukke gezinnen omdat je er een maaltijd van tevoren mee kunt bereiden en dan in de slow cooker kunt bewaren tot het tijd is om te eten. Zo kun je thuiskomen van je werk en een zelfgekookte maaltijd eten zonder uren in de keuken te hoeven staan.
  • Slow cookers zijn ook geweldig voor het koken van grote partijen voedsel. Dit is perfect voor drukke gezinnen of voor mensen die tijd en geld willen besparen door in grote hoeveelheden te koken.
  • Een ander groot voordeel van slowcookers is dat ze zeer veelzijdig zijn. U kunt ze gebruiken om alles te koken, van soepen en stoofschotels tot desserts en stoofschotels. Dit betekent dat u uw slowcooker kunt gebruiken om elk type gerecht te bereiden.

Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten