ratatouille maken in de slowcooker

Verbazend eenvoudig: ratatouille maken in de slowcooker.

Heb jij ooit de geuren van geroosterde groenten, knapperige paprika’s en zacht gegaarde aubergines willen ervaren terwijl je geen omkijken hebt naar het koken? Dan is het maken van ratatouille in de slowcooker de perfecte oplossing voor jou!

Met slechts een paar eenvoudige stappen en een beetje voorbereiding kun je genieten van een smaakvolle en gezonde maaltijd, die bovendien heerlijk ruikt terwijl het kookt. Laat de slowcooker het werk voor je doen en geniet ondertussen van de tijd die je vrij hebt. Klaar om de smaak van de Provence naar je keuken te halen? Laten we beginnen met het maken van onze eigen Ratatouille!

Een franse klassieker uit de slowcooker

Ratatouille is een klassiek Frans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Provence. Het bestaat uit langzaam gekookte groenten, meestal aubergine, courgette, paprika, uien en tomaten in een tomatensaus.

Deze groentestoofpot wordt al eeuwenlang gegeten en wordt beschouwd als een hoofdbestanddeel van de Franse keuken. Het is een geweldige manier om groenten binnen te krijgen en het is ook een heel gezond gerecht.

Een basis recept voor ratatouille maken in de slowcooker.

Ingrediënten:

  • 1 aubergine, in blokjes gesneden
  • 2 courgettes, in blokjes gesneden
  • 2 rode paprika’s, in blokjes gesneden
  • 1 gele paprika, in blokjes gesneden
  • 2 uien, fijngehakt
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1/4 kopje olijfolie
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel peper

Instructies:

  1. Verwarm de slowcooker op de laagste stand.
  2. Voeg de aubergine, courgette, paprika’s, uien, knoflook, tomatenpuree, gepelde tomaten, olijfolie, tijm, rozemarijn, zout en peper toe aan de slowcooker. Meng alles goed.
  3. Bedek de slowcooker met het deksel en laat het ongeveer 4 uur koken op de laagste stand.
  4. Roer af en toe om te voorkomen dat de ratatouille aanbrandt.
  5. Proef en voeg eventueel meer zout of peper toe naar smaak.
  6. Serveer met rijst, pasta of gewoon zoals het is als bijgerecht of als vegetarische hoofdmaaltijd.

Het is niet nodig om de groenten eerst te roosteren voordat je ratatouille in de slowcooker maakt. Hoewel roosteren de groenten een rijkere smaak en textuur geeft, is het niet nodig om dit klassieke Franse gerecht te maken. Langzaam koken is een eenvoudigere en handigere manier om ratatouille te maken, die toch veel smaak heeft.

Optioneel:

  • Voeg een snufje cayennepeper toe voor een beetje extra pit.
  • Voeg een kopje groene of bruine linzen toe voor een extra dosis eiwitten.
  • Voeg een kopje gekookte kip of gehakt toe voor een nog meer vullende maaltijd.

Het is aangeraden om gedurende de tijd te controleren of het vochtgehalte van de ratatouille in orde is en eventueel water of bouillon toe te voegen. Dit is afhankelijk van de grootte van de slowcooker, de hoeveelheid groenten en de gewenste dikte van de saus.

De kruiden en specerijen die goed kunnen in een ratatouille.

  1. Thijm: Thijm is een kruid dat vaak wordt gebruikt in Provençaalse gerechten zoals ratatouille. Het geeft een kruidige smaak aan de saus.
  2. Rozemarijn: Rozemarijn is een ander kruid dat vaak wordt gebruikt in ratatouille. Het geeft een aardse smaak aan de saus.
  3. Oregano: Oregano is een kruid dat ook vaak wordt gebruikt in ratatouille. Het geeft een kruidige smaak aan de saus.
  4. Basilicum: Basilicum is een ander kruid dat vaak wordt gebruikt in ratatouille. Het geeft een frisse smaak aan de saus.
  5. Paprikapoeder: Paprikapoeder geeft een milde pittige smaak aan de ratatouille.
  6. Provençaalse kruiden: een mengsel van kruiden zoals tijm, rozemarijn, basilicum, oregano, marjolein, en lavendel, geeft de ratatouille een specifieke Provençaalse smaak.
  7. Knoflookpoeder: Knoflookpoeder geeft een subtiele knoflooksmaak aan de ratatouille.
  8. Cumin: Cumin geeft een kruidige smaak aan de ratatouille.
  9. Pesto: Pesto geeft een frisse smaak met een knipoog naar Italië aan de ratatouille.
  10. Harissa: Harissa geeft een pittige smaak aan de ratatouille.

Gebruik deze kruiden naar smaak, sommige kruiden zijn pittiger dan andere, dus pas de hoeveelheid kruiden aan naar eigen smaak.

5 Variaties op het recept, gewoon omdat het kan.

  1. Ratatouille met gehakt of kip: Voeg een paar ons gehakt of gekookte kip toe aan de ratatouille voor een extra dosis eiwitten. Dit maakt het gerecht ook geschikt voor een vullende hoofdmaaltijd.
  2. Ratatouille met linzen: Voeg een kopje groene of bruine linzen toe aan de ratatouille. Dit maakt het gerecht nog voedzamer en geeft een extra dosis eiwitten.
  3. Ratatouille met geitenkaas: Voeg een paar plakken geitenkaas toe aan de ratatouille voor de laatste minuten van het koken. Dit geeft een smaakvolle twist aan het gerecht.
  4. Ratatouille met quinoa: Voeg een kopje gekookte quinoa toe aan de ratatouille voor een extra dosis eiwitten en een knipoog naar de Andes.
  5. Ratatouille met chorizo: Voeg een paar plakken chorizo toe aan de ratatouille voor een pittige smaak. Dit geeft een smaakvolle twist aan het gerecht.

Een beetje inspiratieloos? Zo kun je de ratatouille serveren.

  1. Als crostini: Snijd een paar sneetjes stokbrood en bak deze in de oven. Schep de ratatouille op de sneetjes en garneer met rasp van Parmezaanse kaas voor een smaakvolle en makkelijke hapje.
  2. Als quiche: Voeg een paar eieren toe aan de ratatouille en giet het mengsel in een gebakken bladerdeeg of filodeeg voor een heerlijke quiche.
  3. Als pizza-topping: Gebruik ratatouille als topping voor een pizza, samen met mozzarella kaas, geroosterde paprika’s en kleine blokjes geitenkaas.
  4. Als burger: Voeg ratatouille toe aan een hamburger, samen met kaas, sla en mayonaise voor een smaakvolle vegetarische burger.
  5. Als omelet: Meng ratatouille met eieren en bak in een omelet voor een smaakvol ontbijt of lunch. Garneer met geraspte kaas en fijngehakte verse kruiden.

Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten