aardappelpuree opwarmen in de slowcooker

Je zult niet geloven hoe lekker een slowcooker aardappelpuree is!

Aardappelpuree is een klassiek bijgerecht waar iedereen van houdt. Ze zijn gemakkelijk te maken en kunnen op veel verschillende manieren op smaak worden gebracht. In dit artikel geven we je een recept voor aardappelpuree in de slowcooker, en een paar tips om ze nog lekkerder te maken. Dus lees verder voor meer informatie!

De basis van aardappelpuree – wat je nodig hebt en hoe je het doet

Aardappelpuree maken in een slowcooker is een gemakkelijke manier om elke keer perfect comfort eten te krijgen. Alles wat je nodig hebt is wat aardappelen, boter, melk en zout. Begin met het schillen van de aardappelen indien gewenst en snij ze vervolgens in blokjes van gelijke grootte zodat ze gelijkmatig koken. Doe de aardappelen in de slowcooker en voeg genoeg boter, melk en zout om ze volledig te bedekken. Kook ze 6-8 uur op een lage stand, of 3-4 uur op een hoge stand. Stamp de aardappelen met een vork of een aardappelstamper tot ze smeuïg zijn.

De voordelen om voor aardappelpuree de slowcooker te gebruiken.

  1. Het is makkelijk: je hoeft alleen de aardappelen te schillen en te snijden, en ze dan in de slowcooker te gooien. Je hoeft ze niet te koken of te roeren, wat tijd kan besparen.
  2. Het is energiezuinig: omdat de slowcooker op een lage temperatuur kookt, gebruikt het minder energie dan wanneer je aardappelpuree op het fornuis maakt.
  3. Het is gemakkelijk om te portioneren: je kunt de aardappelpuree in porties verdelen en in de slowcooker bewaren, zodat je altijd een portie klaar hebt wanneer je die nodig hebt.
  4. Het is een gezonde manier om aardappelpuree te maken: omdat je de aardappelen in de slowcooker kookt in plaats van ze te bakken of te frituren, is het een gezonde manier om aardappelpuree te maken.
  5. Het is lekker: de slowcooker laat de smaken van de aardappelen en eventuele andere ingredienten goed samenkomen, wat leidt tot een smakelijke en romige aardappelpuree.

Wat zijn de beste aardappelen voor slowcooker aardappelpuree?

Als het gaat om het maken van aardappelpuree in een slowcooker, zijn Nederlandse aardappelen een uitstekende keuze. Ze hebben een romige textuur en een geweldige smaak die de andere smaken van het gerecht perfect aanvult. Het hoge zetmeelgehalte maakt ze bijzonder geschikt om te pureren, omdat het zetmeel helpt om een lichte en luchtige textuur te creëren.

De meest gangbare Nederlandse aardappel is Bintje. Deze aardappel is super geschikt om te pureren.

Tips om aardappelpuree nog lekkerder te maken.

Er zijn een aantal manieren om zelfgemaakte aardappelpuree op te leuken:

  1. Voeg kruiden toe: probeer bijvoorbeeld verse of gedroogde rozemarijn, tijm, basilicum, oregano of marjolein toe te voegen aan de aardappelpuree voor extra smaak.
  2. Voeg geraspte kaas toe: kaas geeft de aardappelpuree een lekkere, romige smaak. Probeer bijvoorbeeld Parmezaanse kaas, cheddar of gorgonzola.
  3. Voeg gehakte peterselie of bladpeterselie toe: dit geeft de aardappelpuree een frisse, pittige smaak.
  4. Voeg knoflook toe: geroosterde knoflook of gehakte verse knoflook geeft de aardappelpuree een pittige, knoflooksmaak.
  5. Voeg gehakte ui toe: gebakken of geroosterde ui geeft de aardappelpuree een zoete, pittige smaak.
  6. Voeg spek of pancetta toe: dit geeft de aardappelpuree een lekkere, smaakvolle crunch.
  7. Voeg geroosterde groenten toe: probeer bijvoorbeeld geroosterde wortelen, courgette of pompoen toe te voegen aan de aardappelpuree voor extra smaak en textuur.

5 Creatieve manieren om de aardappelpuree te serveren

  1. Als een basis voor een aardappelgratin: leg laagjes aardappelpuree en geraspte kaas in een ovenschaal, en bak het gerecht in de oven totdat de kaas goudbruin is.
  2. Als een aardappelcrust voor een quiche of taart: gebruik aardappelpuree om een krokante bodem te maken voor een quiche of taart met een vulling naar keuze.
  3. Als een topping voor een pastagerecht: gebruik aardappelpuree als een alternatief voor deeg om een pastagerecht af te maken.
  4. Als een aardappel-kroket: meng aardappelpuree met een ei en bloem, en vorm het mengsel tot kroketten. Bak de kroketten in een pan met olie of vet totdat ze goudbruin zijn.
  5. Als een aardappelburger: meng aardappelpuree met een ei en bloem, en vorm het mengsel tot burgers. Bak de burgers in een pan met olie of vet totdat ze goudbruin zijn. Serveer de burgers op hamburgerbroodjes met alle gewenste toppings.

Hoe voorkom ik dat mijn aardappelpuree aan de bodem van mijn slowcooker blijft plakken?

Een van de beste manieren om te voorkomen dat aardappelpuree aan de bodem van de slowcooker blijft kleven, is door er een laagje perkamentpapier op te leggen voordat de aardappelen erin gaan.

Dit creëert een barrière tussen de aardappelen en de slowcooker, waardoor het gemakkelijker wordt om ze te verwijderen als ze klaar zijn met koken. Een andere handige tip is om voeg wat boter of olie toe aan de aardappelen voor het koken. Dit voorkomt dat ze vastplakken en geeft extra smaak.

Roer de aardappelen tijdens het koken af en toe om ervoor te zorgen dat ze niet aan de bodem van de slowcooker blijven plakken

Wat moet ik doen als mijn aardappelpuree te dik of te droog wordt in de slow cooker?

Als je aardappelpuree te dik of te droog wordt in de slowcooker, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het te verhelpen. De eerste stap is om wat extra vloeistof toe te voegen, zoals melk, room of bouillon. Dit maakt de aardappelpuree losser en vochtiger.

Je kunt ook proberen wat boter of olijfolie toe te voegen aan de aardappelen waardoor ze romiger worden. Bovendien kunt je ook wat vers gehakte kruiden of geroosterde groenten toevoegen om uw aardappelpuree een extra smaak boost te geven.

Tot slot, als alles mislukt, kun je altijd een paar eetlepels water melk, of bouillon toevoegen en roeren om de consistentie te verdunnen. van de aardappelpureeVolg deze tips en je hebt in een mum van tijd heerlijk romige aardappelpuree!


Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten