oven en een slowcooker recept

Je zult niet geloven wat je kunt doen met een oven en een slowcooker recept.

Oh nee! Je hebt net besloten om een slowcooker-recept te maken, maar dan kom je erachter dat je geen slowcooker meer hebt. Wat nu? Geen paniek! Er is een alternatieve manier om je slowcooker-recept toch te maken: in de oven.

Ik heb dit zelf meegemaakt toen ik op een dag een slowcooker-recept wilde maken en erachter kwam dat mijn slowcooker niet meer werkte. Ik was teleurgesteld omdat ik zo’n zin had in het gerecht, maar toen bedacht ik me dat ik het ook in de oven kon maken. Ik besloot het erop te wagen en het resultaat was geweldig!

Door een slowcooker-recept in de oven te maken, kan je nog steeds genieten van de voordelen van langzaam koken, zoals heerlijke smaken en sappig vlees. Het enige wat je nodig hebt is een ovenbestendige pan met een goed sluitend deksel. Je kan een braadpan, Dutch oven of zelfs een ovenschaal gebruiken.

Ik heb bijvoorbeeld een keer een slowcooker-recept voor varkensvlees gemaakt in de oven. Ik gebruikte mijn Dutch oven en volgde het slowcooker-recept tot op zekere hoogte, maar in plaats van alles in de slowcooker te doen, heb ik het in de Dutch oven gedaan. Vervolgens heb ik het in de oven op een lage temperatuur gezet en het langzaam laten garen. Het resultaat was fantastisch, het vlees was super mals en smaakte heerlijk.

Dus, als je geen slowcooker hebt, wees niet bang om te experimenteren en een slowcooker-recept in de oven te maken. Het kan soms een verrassend goed effect geven en je zal nog steeds kunnen genieten van het heerlijke slowcooker-gerecht waar je zo naar verlangt!

Hoe kan ik het slowcooker recept aanpassen als ik het in de oven maak?

Als je een slowcooker recept in de oven bereidt, is het belangrijk om de kooktijd, de temperatuur en de hoeveelheid vloeistof aan te passen.

Hier zijn enkele tips:

  • Gebruik een braadpan of ovenschaal met deksel in plaats van een slowcooker. Zorg ervoor dat het gerecht volledig is bedekt met deksel of aluminiumfolie om het vochtig te houden.
  • Verlaag de temperatuur en verleng de kooktijd. Ovens hebben meestal een hoger vermogen dan slowcookers, dus je moet de temperatuur verlagen en de kooktijd verlengen om ervoor te zorgen dat het voedsel niet te snel gaar wordt.
  • Voeg wat vocht toe. Ovens drogen voedsel sneller uit dan slowcookers, dus voeg wat extra bouillon of water toe aan het gerecht om ervoor te zorgen dat het niet te droog wordt.
  • Controleer het voedsel regelmatig tijdens het koken. Omdat ovens sneller verhitten dan slowcookers, is het belangrijk om het voedsel regelmatig te controleren om te voorkomen dat het te gaar wordt.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk recept anders is, dus het is aan te raden om de recept instructies zorgvuldig te volgen en de aanpassingen aan te passen aan jouw specifieke situatie. Experimenteer en pas het recept aan totdat je het beste resultaat krijgt.

Omrekentabel oven en een slowcooker recept

Maar heb je niet een recept voor de slowcooker maar wil je jouw lievelingsgerecht koken? Dan kun je deze omrekentabel gebruiken.

Kooktijd oven / panSlowcooker LOWSlowcooker HIGH
15 tot 30 minuten4 tot 6 uur1,5 tot 2,5 uur
35 tot 40 minuten6 tot 8 uur3 tot 4 uur
50 minuten tot 3 uur8 tot 10 uur4 tot 7 uur
omrekentabel van oven naar slowcooker tijd

Je bent niet beperkt tot koken op high of low. Je kunt natuurlijk ook variëren tussen de twee instellingen. Als je bijvoorbeeld weinig tijd hebt maar een recept hebt dat op laag moet worden gekookt, kun je het sneller koken door het apparaat op hoog te zetten. Andersom kan natuurlijk ook.

Slowcooker LOW (uren)Slowcooker HIGH (uren)
73
84
95
106
117
omrekentabel voor slowcooker tussen stand high en low

Kan ik de deksel van de slowcooker gebruiken als ik het recept in de oven maak?

Nee, je kunt het deksel van de slowcooker niet gebruiken als je het recept in de oven maakt. Gebruik echt deksels die geschikt zijn om in een oven te gebruiken.

Ook is het niet echt noodzakelijk om een deksel te gebruiken. Maar het kan wel helpen om de hitte binnen te houden zodat het gerecht goed kan garen. Als je geen deksel gebruikt is het wel belangrijk om goed in de gaten te houden of het gerecht niet droogkookt.

Waar je voor kiest is een persoonlijke keuze. Maar slowcooking in de oven is een prima alternatief voor de slowcooker. Al vind ik de slowcooker zelf handiger omdat je daar niet bij hoeft te blijven en het ook minder energie verbruikt dan de oven.

Hoe je het beste resultaat krijgt voor slowcooking in de oven.

  • Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de oven op de juiste temperatuur is ingesteld. Slowcooking vereist doorgaans een lagere temperatuur dan normaal koken, dus zorg ervoor dat je de oven op een lagere stand zet. Gebruik hiervoor bovenstaande omrekentabel als richtlijn. Elk gerecht (en oven) is anders, hou hier rekening mee.
  • Het is ook belangrijk om voldoende tijd uit te trekken voor het slowcooking-proces, omdat het langer duurt dan normaal koken. Zorg er ook voor dat je voldoende vocht toevoegt aan het gerecht, zodat het niet uitdroogt tijdens het slowcooking-proces. 
  • Ook is het belangrijk om het eten tijdens het koken regelmatig te controleren. Ovens kunnen snel warm worden, dus zorg ervoor dat u het gerecht in de gaten houdt en de kooktijd zo nodig aanpast.
  • Zorg ervoor dat je voldoende vocht toevoegt aan het gerecht, zodat het niet uitdroogt tijdens het slowcooking-proces.

Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten