Langzaam gegaarde kip in de slowcooker

Langzaam gegaarde kip in de slowcooker.

Als ik eerlijk ben, ben ik niet de grootste keukenprinses. Maar dankzij mijn slowcooker kan ik toch de heerlijkste gerechten op tafel zetten. Mijn absolute favoriet? Langzaam gegaarde kip. Het is een gerecht waarbij je letterlijk alles in de slowcooker kunt gooien en er vervolgens een paar uur niet naar hoeft om te kijken. Het resultaat? Mals, sappig en smaakvolle kip, precies zoals ik ‘m lekker vind.

Maar waarom is de slowcooker zo geschikt voor het maken van kipgerechten? Nou, de lage temperatuur zorgt ervoor dat de kip geleidelijk gaart en de smaken goed intrekken. Bovendien droogt de kip niet uit en blijft hij lekker mals. En het beste van alles is dat je er bijna geen omkijken naar hebt. Gewoon de slowcooker aanzetten, lekker gaan Netflixen en tegen etenstijd is je maaltijd klaar. Kan het nog makkelijker?

Dus, als jij ook niet de grootste keukenprins(es) bent en toch indruk wilt maken op je tafelgenoten, probeer dan eens langzaam gegaarde kip in de slowcooker. Wedden dat je nooit meer anders wilt!

Het succes van een hele kip garen in een slowcooker.

De slowcooker is echt één van de beste manieren om een hele kip te bereiden. Niet alleen maakt het koken veel gemakkelijker, maar er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van een slowcooker boven een oven.

Ten eerste kun je met de slowcooker instellen en vergeten; als de kip eenmaal in de pan zit, kun je laten garen, zonder voortdurend de temperatuur te moeten controleren. Ten tweede zorgt slowcooking ervoor dat de kip vochtig en mals blijft; omdat er geen directe warmtebron is, wordt overkoken of uitdrogen van het vlees voorkomen.

Bovendien helpt het gebruik van een slowcooker de smaak van de hele kip in te brengen; bij lage temperaturen kunnen kruiden en margarine langzaam in de kip doordringen, waardoor het bijzonder smakelijk wordt.

Tot slot is slowcooking een geweldige manier om energie te besparen; met de huidige stijgende elektriciteitsprijzen en dure ovens kan het gebruik van een slowcooker u helpen besparen op uw energierekening.

Langzaam gegaarde kip in de slowcooker, een basis recept.

Ingrediënten:

  • 1 hele kip, ongeveer 1,5 kg
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1/2 theelepel zwarte peper

Instructies:

  1. Haal de kip uit de verpakking en dep hem droog met keukenpapier.
  2. Meng de kruiden en het zout in een kleine kom.
  3. Wrijf de kruidenmengeling royaal over de kip, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant.
  4. Leg de kip in de slowcooker en zet hem op de laagste stand.
  5. Laat de kip ongeveer 6 uur garen, of tot de kerntemperatuur van de kip 75 graden Celsius bereikt heeft.
  6. Haal de kip voorzichtig uit de slowcooker en laat hem even rusten voordat je hem aansnijdt.

Dat is het! Serveer de langzaam gegaarde kip met je favoriete bijgerechten en geniet van een heerlijke, sappige kipmaaltijd.

Originele variaties op een lekkere kip uit de slowcooker.

  1. Kruidige Mexicaanse kip: voeg naast de basis kruiden nog een eetlepel chilipoeder, een theelepel komijn en een snufje kaneel toe. Serveer met guacamole, zure room en maïstortilla’s.
  2. Citroen-knoflook kip: meng de kruiden van het basisrecept met het sap van 1 citroen en voeg 6 teentjes fijngesneden knoflook toe. Leg plakjes citroen in de buikholte van de kip en serveer met geroosterde groenten.
  3. Aziatische kip: voeg aan de kruidenmix van het basisrecept een eetlepel sojasaus, een eetlepel hoisinsaus en een theelepel sesamolie toe. Serveer met rijst en gestoomde groenten.
  4. Appel-kaneel kip: meng de kruiden van het basisrecept met een eetlepel honing en voeg 2 appels in stukjes en een theelepel kaneel toe. Serveer met aardappelpuree en geroosterde wortelen.
  5. Barbecuesaus kip: maak een barbecuesaus door een kopje ketchup, een kwart kopje bruine suiker, een eetlepel appelazijn, een eetlepel worcestershiresaus en een theelepel gerookte paprikapoeder te mengen. Smeer de kip in met de saus en leg een paar plakjes ui bovenop. Serveer met coleslaw en gebakken aardappeltjes.

Tips om de kip lekker gaar te krijgen in de slowcooker.

  1. Verwijder het vel van de kip voordat je hem in de slowcooker doet. Het vel kan ervoor zorgen dat de kip te vettig wordt.
  2. Leg een bedje van gesneden groenten zoals wortelen, uien en selderij in de slowcooker voordat je de kip erop legt. De groenten zorgen voor extra smaak en helpen voorkomen dat de kip aan de bodem van de slowcooker blijft plakken.
  3. Voeg een kopje bouillon of water toe aan de slowcooker voordat je de kip erop legt. Dit zorgt ervoor dat de kip sappig blijft en niet uitdroogt.
  4. Voeg kruiden en specerijen naar keuze toe aan de kip en in de buikholte voordat je hem in de slowcooker doet. Probeer bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, knoflook en citroen.
  5. Gebruik een vleesthermometer om te controleren of de kip gaar is. De kip is klaar wanneer de temperatuur in het dikste deel van het vlees 75 graden Celsius is.

FAQ

Hoe lang moet je kip koken in de slowcooker?

Over het algemeen moet kip ongeveer 6 uur in de slowcooker garen of tot de kerntemperatuur 75 graden Fahrenheit bereikt. Dit kan echter enigszins variëren, afhankelijk van de grootte en het gewicht van de kip en het type slowcooker dat u gebruikt.

Kan kip in de slowcooker te gaar worden?

Ja, het is mogelijk dat kip in de slowcooker te gaar wordt als de temperatuur te hoog wordt of de kooktijd te lang. Als dit gebeurt, kan de kip droog worden en moeilijk. Om dit te voorkomen, gebruikt je een vleesthermometer om de temperatuur in het dikste deel van de kip te controleren en stopt u met koken als deze 75 graden Fahrenheit bereikt.

Welke bijgerechten kan ik serveren bij langzaam gekookte kip?

De mogelijkheden voor bijgerechten zijn eindeloos! U kunt kiezen uit klassieke favorieten zoals aardappelpuree of geroosterde groenten, of wees creatief met gerechten als guacamole, koolsla of gebakken aardappelen. Er zijn ook veel smaakvolle opties die goed samengaan met de specerijen en kruiden die worden gebruikt bij langzaam gekookte kip, zoals rijst, couscous of quinoa.

Moet ik de kip eerst bruin bakken voordat ik hem in de slowcooker doe?

Nee, je hoeft de kip niet te bruinen voordat je hem in de slowcooker doet. Het bruinen van de kip kan smaak en textuur toevoegen, maar het is niet noodzakelijk. Kip koken in een slowcooker zorgt voor mals, sappig vlees dat gebruikt kan worden voor veel verschillende gerechten. De langzame en lage kookmethode helpt het vocht vast te houden zodat de blijft de kip sappig.

Kan ik langzaam gekookte kip invriezen?

Ja, u kunt langzaam gekookte kip invriezen. Laat de gekookte kip volledig afkoelen voordat je het in een luchtdichte bak of diepvrieszak doet. Label de verpakking met datum en inhoud en gebruik binnen 3-4 maanden voor het beste resultaat.

Welke kruiden passen het beste bij langzaam gegaarde kip in de slowcooker?

Langzaam gekookte kip kan op smaak worden gebracht met veel verschillende specerijen en kruiden, afhankelijk van het recept dat u maakt. Kruiden als tijm, rozemarijn, oregano, basilicum en laurier zijn allemaal veelgebruikte keuzes voor het kruiden van langzaam gekookte kip. Knoflook is ook een geweldige smaakmaker in combinatie met deze kruiden. Je kunt ook gebruik kruiden zoals komijn, paprika, chilipoeder of kurkuma om een beetje warmte toe te voegen.

Kan ik bevroren kip gebruiken in de slowcooker?

Ja, je kunt bevroren kip gebruiken in de slowcooker. Het is wel belangrijk om te weten dat de bereidingstijd van bevroren kip langer zal zijn dan die van ontdooide kip. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat de kip een interne temperatuur van 75 graden Fahrenheit bereikt voordat hij wordt geconsumeerd.


Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten