kip voor de slowcooker

No-fail kip voor de slowcooker: altijd succes gegarandeerd

De slowcooker is een geweldige uitvinding voor iedereen die graag lekker en gezond wil eten zonder al te veel gedoe. Het is een geweldige manier om gerechten te bereiden die heerlijk zacht en mals worden, zoals kip. Helaas kan het bereiden van kop in de slowcooker soms lastig zijn en tot mislukkingen leiden. Gelukkig zijn er een aantal tips en trucs die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je kop altijd perfect gaar en mals wordt.

Een belangrijke tip is om de kip eerst goed te marineren voordat je hem in de slowcooker doet. Dit zorgt ervoor dat de smaken goed doordringen in het vlees en dat de kop lekker mals wordt tijdens het koken. Je kunt bijvoorbeeld een marinade maken van rode wijn, tijm, rozemarijn, knoflook en olijfolie.

Een andere tip is om de kip eerst kort aan te braden in een koekenpan voordat je hem in de slowcooker doet. Hierdoor krijgt de kop een mooie bruine korst en blijft hij lekker sappig tijdens het koken.

Als je eenmaal je kip in de slowcooker hebt gedaan, is het belangrijk om de temperatuur goed in de gaten te houden. Zet de slowcooker op de laagste stand en laat de kop langzaam garen. Het kan een paar uur duren voordat de kip helemaal gaar is, dus heb geduld.

Een goede manier om te testen of de kip gaar is, is door er met een vork in te prikken. Als de vork er gemakkelijk doorheen gaat, is de kip klaar. Je kunt de kop vervolgens serveren met bijvoorbeeld aardappelpuree, slowcooked groenten en een lekkere jus.

Met deze tips en trucs ben je verzekerd van een heerlijke kip uit de slowcooker die nooit meer mislukt. Experimenteer vooral met verschillende marinades en kruiden om te ontdekken welke smaken het beste bij jou passen. Eet smakelijk!

Welke soorten kip kunnen in een slowcooker?

Bijna elk type kip kan met succes worden bereid in een slowcooker. Hele kippen, stukken kip met bot, dijen zonder bot, vleugels en poten zijn allemaal geschikt voor slow cooking. De beste stukken voor langzaam koken zijn meestal de taaiere stukken vlees die meer tijd nodig hebben om gaar en mals te worden.

Bijvoorbeeld, drumsticks en dijen met met de huid erop houden hun vorm en textuur tijdens het koken.Volledig uitbeende kippen zijn ook een goede keuze, maar houd er rekening mee dat het langer duurt voordat deze gaar zijn.

Als je kip gaat kopen voor een slowcooker-gerecht, is het aan te raden om biologische of kippen te kiezen die op een verantwoorde manier zijn opgevoed. Deze kippen hebben vaak meer smaak en zijn beter voor het milieu en de dieren.

Voordelen van kip klaarmaken in een slowcooker.

  • Kip in de slowcooker koken is gemakkelijk en vereist weinig aandacht. Je hoeft alleen de kip en eventuele groenten en saus in de slowcooker te zetten en het apparaat aan te zetten. Je hoeft je geen zorgen te maken over het regelmatig omdraaien of bijvullen van vocht tijdens het koken.
  • Kip in de slowcooker koken is energie-efficiënt. Een slowcooker verbruikt minder energie dan een gasfornuis of oven, omdat het op een lage temperatuur kookt. Dit is beter voor het milieu en kan helpen om je energierekening te verlagen.
  • Kip in de slowcooker koken is tijdsefficiënt. Je kunt de kip in de slowcooker zetten voordat je naar je werk gaat en het gerecht is klaar als je thuiskomt. Je hoeft dus niet constant in de keuken te zijn om te koken.
  • Kip in de slowcooker koken is een gemakkelijke manier om groenten mee te koken. Je kunt gemakkelijk groenten zoals uien, knoflook, paprika of courgette toevoegen aan het gerecht, wat het nog gezonder maakt.
  • Kip in de slowcooker koken resulteert in mals en sappig vlees. Door de lage temperatuur en lange kooktijd heeft het vlees de tijd om te garen en de sappen op te nemen, wat resulteert in een mals en sappig resultaat.
  • Kip in de slowcooker koken is een gemakkelijke manier om grote hoeveelheden kip te koken. Als je bijvoorbeeld voor een groot feest kip wilt koken, is een slowcooker een goede keuze omdat je grote hoeveelheden kip tegelijk kunt koken.
  • Kip in de slowcooker koken is een gemakkelijke manier om kip te marineren. Als je kip wilt marineren voordat je het in de slowcooker zet, kun je het gewoon in een afsluitbare bak met de marinade doen en het dan in de slowcooker zetten. Zo krijgt het vlees extra smaak.
  • Kip in de slowcooker koken is een gemakkelijke manier om leftovers te maken. Als je kip in de slowcooker kookt, kun je vaak gemakkelijk grotere hoeveelheden maken die je later kunt opwarmen als leftovers.

Hoe weet ik of mijn kip gaar is?

De beste manier om te bepalen of kip gaar is, is door te checken of het vlees makkelijk van het bot loslaat en een kerntemperatuur heeft van minstens 74°C. Als je geen vleesthermometer hebt, kun je ook proberen of het vlees makkelijk meegeeft als je er met een vork of mes in prikt. Als het vlees zacht en makkelijk meegeeft, is het waarschijnlijk gaar.

FAQ kip voor de slowcooker.

Kan ik kip koken in een slowcooker zonder het aan te bakken?

Ja, je kunt kip koken in een slowcooker zonder het aan te bakken. Het is wel aan te raden om de kip in dit geval te marineren voordat je het in de slowcooker zet, zodat het vlees extra smaak krijgt.

Kan een bevroren kip in een slowcooker?

Ja, je kunt rauwe kip in de slowcooker koken of bevroren kip. Houd er wel rekening mee dat het langer duurt voordat bevroren kip gaar is. Zet de slowcooker op een hogere temperatuur en laat de kip minstens 6-8 uur koken, afhankelijk van de grootte van de stukken kip.


Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten