ingrediënten voorbereiden voor gebruik in een slowcooker

Hoe krijg ik mijn slowcooker gerecht op tijd gaar? Vijf tips!

Niets is zo vervelend als je thuis komt na een lange dag werken en erachter komt dat je eten nog lang niet klaar is. Maar wat als ik je vertel dat je dit probleem kunt voorkomen door gebruik te maken van een slowcooker? Het enige probleem is dat het vaak lastig is om in te schatten hoelang het duurt voordat je gerecht klaar is. Maar wees gerust, ik heb inmiddels genoeg slowcooker ervaring opgedaan om te weten hoe je ervoor kunt zorgen dat je eten op tijd klaar is.

Om te beginnen is het belangrijk om je slowcooker op de juiste temperatuur in te stellen. Elke slowcooker is anders, dus het is even uitzoeken wat voor jouw apparaat het beste werkt. Zelf zet ik mijn slowcooker vaak op de laagste stand om ervoor te zorgen dat het eten rustig gaart en niet te snel gaar wordt.

Een andere tip die ik heb, is om je slowcooker goed in de gaten te houden. Het kan namelijk zijn dat je gerecht sneller klaar is dan verwacht. Als je bijvoorbeeld een kleinere hoeveelheid eten in de slowcooker hebt, kan het zijn dat het gerecht sneller gaar is dan wanneer je een grotere hoeveelheid hebt. Zorg er dus voor dat je af en toe een kijkje neemt en checkt hoe het ervoor staat.

Maar het allerbelangrijkste is om op tijd te beginnen met koken. Als je weet dat je om 18:00 uur thuis komt, zorg er dan voor dat je slowcooker al om 10:00 uur ‘s ochtends aan staat. Zo heb je ruim de tijd om je gerecht rustig te laten garen en weet je zeker dat het op tijd klaar is.

Dus wees niet bang om gebruik te maken van je slowcooker en zorg ervoor dat je gerecht op tijd klaar is. En mocht het toch een keertje misgaan, dan is er altijd nog de optie om je slowcooker op de warmhoudstand te zetten. Zo blijft je eten warm en hoef je je geen zorgen te maken dat het koud wordt.

Hoe krijg ik mijn slowcooker gerecht op tijd gaar?

Met onze slimme kooktips kun je ervoor zorgen dat je langzaam gekookte maaltijden elke keer perfect gaar zijn. Je familie en vrienden zullen versteld staan van de uitgesproken smaken die jouw slowcooker-gerecht te bieden heeft. Laat hen genieten van het goede leven… it’s slow cooker time!

Het start met de juiste ingredienten.

Wanneer het gaat om het kiezen van de beste ingredienten voor een slowcooker-gerecht, is het belangrijk om te denken aan wat je lekker vindt en wat goed samengaat met de rest van je gerecht. Er zijn echter een aantal ingredienten die specifiek goed werken in een slowcooker.

Vlees is vaak een belangrijk onderdeel van veel slowcooker-gerechten en kip, varkensvlees en rundvlees zijn allemaal goede keuzes. Probeer vlees te kiezen dat wat vet bevat, omdat dit ervoor zorgt dat het sappig blijft tijdens het koken. Gekruid vlees kan ook lekker zijn in een slowcooker-gerecht, omdat de smaken tijd hebben om te mengen en te intensifiëren.

Groenten zijn ook een belangrijk onderdeel van slowcooker-gerechten en harde groenten, zoals wortels, aardappelen en pastinaak, werken het beste omdat ze langzaam kunnen koken zonder te smelten. Zachte groenten, zoals spinazie en tomaat, kunnen toegevoegd worden in het laatste uur van het koken om ervoor te zorgen dat ze niet te zacht worden.

Voeg genoeg bouillon of saus toe om het vochtig te houden.

Waarom zou je voldoende vocht gebruiken in je slowcooker? Omdat het anders zou betekenen dat je een paar aardappelen aan het ene uiteinde van je slowcooker hebt zwemmen in een zee van vocht, terwijl je kip aan het andere uiteinde nog steeds aan het uitdrogen is. En wat is er nou saaier dan een uitgedroogde kip? Niets!

Dus, als je wilt voorkomen dat je kip smaakt als stof en je aardappelen zo zacht zijn als pudding, vergeet dan niet om voldoende vocht toe te voegen aan je slowcooker-gerecht. Het zal ervoor zorgen dat alles op tijd en gelijk gaar is en dat je gerecht heerlijk smaakt. En wie wil dat nou niet? (Nou ja, behalve misschien mensen die van uitgedroogde kip houden. Maar laten we eerlijk zijn, dat zijn waarschijnlijk geen mensen waar we ons zorgen om hoeven te maken).

Wanneer je vloeistof toevoegt aan je slowcooker gerecht, is het belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken. Over het algemeen moet je streven naar 1 tot 2 kopjes vloeistof per pond voedsel in je slowcooker. Dit kan variëren afhankelijk van de grootte van je pan en het soort voedsel dat je kookt, dus het is het beste om aan te passen het bedrag dienovereenkomstig.

Gebruik de juiste kooktijd en temperatuur

Als het gaat om slow-cooker gerechten, zijn er twee instellingen die je kunt gebruiken: laag of hoog. Laag heeft over het algemeen de voorkeur omdat het zorgt voor een langere kooktijd, waardoor je eten vochtig en smaakvol blijft. Hoog moet je alleen gebruiken als je iets snel moet koken, of als je veel vloeistof in je slowcooker hebt.

Op stand laag, streef dan naar 6 tot 8 uur. Dit geeft de smaken de tijd om zich te ontwikkelen en zorgt ervoor dat alles goed gaar wordt. Als u iets sneller wilt koken, kunt u de hoge stand gebruiken en streef naar 3 tot 4 uur.

Snijd groente en vlees in kleine stukjes.

Als ik vlees en groente wil koken in mijn slowcooker, probeer ik altijd om ze in kleine stukjes te snijden. Het lijkt misschien alsof het snijden van vlees en groente in kleine stukjes extra werk is, maar het kan eigenlijk het kookproces vereenvoudigen.

Als ik vlees en groente in grote stukken snijd, lijkt het wel alsof ik een spelletje Tetris speel in mijn slowcooker. Ik moet alles netjes passen zodat het er allemaal in past en dat kan soms best stressvol zijn.

Bovendien kan het koken van grote stukken vlees en groente ervoor zorgen dat het langer duurt voordat het gaar is en dat is nou juist wat ik wil voorkomen als ik de slowcooker gebruik. Daarom snijd ik altijd mijn vlees en groente in kleine stukjes. Het maakt het koken gemakkelijker en sneller en het resultaat is een heerlijk gerecht.

Heb je weinig tijd, gebruik voorgekookte ingredienten.

Als ik moe ben of geen zin heb om te koken, kan ik soms de verleiding niet weerstaan om pre-gekookt of bevroren voedsel te gebruiken. Ik weet dat sommige mensen het misschien saai vinden om pre-gekookt of bevroren voedsel te gebruiken, maar ik zie het als een manier om tijd te besparen en mijn innerlijke sloth (dat is een dier, maar ook een manier van leven) te eren.

Plus, het is soms gewoon lekker om iets te eten wat al kant-en-klaar is. Ik hou van de gemakkelijkheid van het openen van een zak met bevroren groenten of het pakken van een pre-gekookte kip uit de koeling.

Het betekent dat ik niet in de keuken hoef te staan en kan doen wat ik echt leuk vind, zoals Netflix bingen of een dutje doen. Dus, als je ook een fan bent van gemak en sloth-levensstijl, overweeg dan om pre-gekookt of bevroren voedsel te gebruiken. Het kan je leven gemakkelijker maken en je kunt er nog steeds heerlijke gerechten mee maken.


Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten