cranberry saus voor in slowcooker

Cranberry saus recept voor kerst: gemaakt in een slowcooker.

Natuurlijk kan je voor de kerst gewoon een potje cranberrysaus uit de supermarkt halen, maar als je écht indruk wilt maken op je gasten, dan moet je het zelf maken. En wat is nou een betere manier om dat te doen dan met een slowcooker?

De slowcooker is namelijk perfect voor het maken van sauzen en chutneys. Het langzame kookproces zorgt ervoor dat alle smaken goed worden opgenomen en dat de saus mooi dik wordt. Bovendien hoef je er niet de hele tijd bij te blijven staan, waardoor je tijd hebt om je op andere dingen te concentreren, zoals het bereiden van andere gerechten of het klaarmaken van de tafel.

En wat is er nou feestelijker dan cranberrysaus? Het past perfect bij kalkoen en ander gevogelte en het ziet er ook nog eens prachtig uit op tafel. Maar hoe maak je nou de perfecte slowcooked cranberrysaus?

Mijn persoonlijke tip is om niet te zuinig te zijn met de suiker. Cranberry’s zijn namelijk erg zuur en hebben dus veel suiker nodig om lekker te worden. Daarnaast is het belangrijk om de saus lang genoeg te laten koken, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Voeg ook gerust wat extra specerijen toe, zoals kaneel of nootmuskaat, voor een extra feestelijke touch.

Als je deze slowcooked cranberrysaus eenmaal hebt geproefd, wil je nooit meer anders. Het is zo lekker en zo makkelijk te maken. En het beste van alles? Je kunt het al dagen van tevoren maken en gewoon in de koelkast bewaren totdat het tijd is om het op tafel te zetten. Zo heb je op de dag zelf geen stress meer en kun je gewoon genieten van een heerlijk kerstdiner met je vrienden en familie.

Geen Kerst zonder cranberry saus.

Cranberry saus is een populair bijgerecht op het kerstdiner in veel delen van de wereld, vooral in Noord-Amerika. Het is gemaakt van cranberry’s, suiker en andere smaakmakers zoals sinaasappel en kaneel, en heeft een zurig, zoete smaak.

Er zijn een aantal redenen waarom cranberry saus zo populair is tijdens kerst. Ten eerste is het een gemakkelijk bijgerecht om te maken en past het goed bij een groot aantal kerstgerechten, zoals gekookte ham, gekookte kalkoen, aardappelpuree en gestoofde groenten.

Ten tweede is het een feestelijk bijgerecht dat de kersttafel opfleurt met zijn glanzende rode kleur. Ten derde is het een goede bron van vitamine C en andere voedingsstoffen.

Hoewel het traditioneel wordt gegeten tijdens kerst, is cranberry saus ook geschikt om het hele jaar door te eten als bijgerecht voor vlees- of gevogeltegerechten.

Slowcooker cranberry saus recept voor de kerst.

De volgende ingredienten heb je nodig:

  • 12 ontpitte en in stukjes gesneden cranberry’s
  • 1 kopje suiker
  • 1 kopje water
  • 1 kaneelstokje
  • Schil en sap van 1 sinaasappel
  • Optioneel: 1/4 kopje port, appelcider of rode wijn (voor extra smaak)

Voeg alle ingredienten toe aan de slowcooker en roer goed om alles goed met elkaar te vermengen. Laat de saus ongeveer 4-6 uur sudderen (Stand low), of totdat de cranberry’s zijn gebarsten en de saus dik en sappig is geworden.

Haal het kaneelstokje uit de saus voordat je het serveert. Je kunt de cranberry saus warm serveren als bijgerecht bij het kerstdiner of afkoelen en bewaren in de koelkast voor later gebruik. Geniet ervan!

Hacks om van je cranberry saus een nog groter succes te maken.

  1. Voeg wat port of rode wijn toe aan de saus voor extra smaak. Dit geeft de saus een rijke, volle smaak.
  2. Voeg een beetje appelciderazijn toe aan de saus voor een subtiele zure kick.
  3. Voeg een theelepel gemalen gember of kruidnagel toe aan de saus voor extra warmte en smaak.
  4. Voeg wat gehakte noten toe aan de saus voor extra crunch en smaak. Pecannoten, walnoten en amandelen zijn allemaal goede keuzes.
  5. Voeg wat gehakte, gedroogde vruchten toe aan de saus voor extra zoetheid en textuur. Goede opties zijn abrikozen, rozijnen en pruimen.
  6. Tot slot kunt u ook een suikervrije versie van de cranberrysaus maken door de suiker te vervangen door honing of ahornsiroop. Voor een nog caloriearmere versie gebruik je in plaats van suiker een vruchtensap met een laag suikergehalte

5 originele manieren om de zelfgemaakte cranberry saus te serveren als het geen Kerst is.

  1. Gebruik cranberry saus als glazuur voor gebakken ham. Spuit de saus over de ham tijdens de laatste 20 minuten van het bakken.
  2. Maak een cranberry mosterd voor sandwiches door cranberry saus te mengen met Dijon-mosterd. Dit is lekker op kalkoen- of ham-sandwiches.
  3. Gebruik cranberry saus als smaakmaker voor salades. Roer wat saus door je favoriete salade-dressing of gebruik het als topping voor een salade met kaas, noten en geroosterde groenten.
  4. Maak een cranberry-vinaigrette door cranberry saus te mengen met azijn, olie en specerijen. Gebruik de vinaigrette als dressing voor een salade met geroosterde groenten of gebruik het als marinade voor vlees of gevogelte.
  5. Gebruik cranberry saus als dip voor kaas en crackers. Dit is een lekkere manier om de saus te serveren als aperitief of als bijgerecht tijdens een feestje.


Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten