oven en een slowcooker recept

Wat als je geen slowcooker hebt? Maar wel een oven.

Stel je voor, je hebt geen slowcooker, maar je wilt toch graag genieten van het gemak en de heerlijke smaken van slow cooked gerechten. Wat doe je dan? Gelukkig hoef je geen dure slowcooker aan te schaffen, want je kunt ook slow cooking in de oven bereiden!

Het enige wat je nodig hebt is een oven, een ovenvaste pan met deksel en een beetje geduld. Door het gerecht op een lage temperatuur en voor een langere tijd te laten garen, krijgen de smaken en texturen de kans om zich te ontwikkelen tot een heerlijke maaltijd.

Maar hoe weet je nou hoe lang je gerecht in de oven moet en op welke temperatuur? Geen paniek! Er zijn handige tabellen beschikbaar die je helpen om de juiste instellingen te kiezen voor jouw favoriete slow cooked gerecht. Zo kun je met een gerust hart genieten van een heerlijke maaltijd, zonder dat je een slowcooker hoeft aan te schaffen.

Dus waar wacht je nog op? Haal die ovenvaste pan tevoorschijn en ga aan de slag met slow cooking in de oven. Het is makkelijk, lekker en vooral heel erg gezellig!

Wat als je geen slowcooker hebt maar wel een oven?

Je kunt een oven gebruiken in plaats van een slowcooker. De temperatuur van een slowcooker is ongeveer 80ºC op stand laag en 90ºC op stand hoog; bij zulke lage temperaturen zal een oven echter minder goed werken.

Dus als je de oven gebruikt in plaats van een slowcooker, zul je voor veel slowcooker recepten de bereiding enigszins moeten aanpassen.

De temperatuur van een oven kan op de laagste stand wel 50 graden Celsius worden, waardoor het een perfect alternatief is voor een slowcooker. Slowcooking in de oven is dus een heel alternatief, waardoor je heerlijke en gezonde maaltijden kunt bereiden zonder dat je een slowcooker nodig hebt.De tijden voor slowcooking in de oven.

Bij slowcooking in de oven zullen de tijden anders zijn dan bij een slowcooker. Dat komt omdat een oven op hogere temperaturen werkt, dus de kooktijd zal korter zijn. Als een recept bijvoorbeeld 8 uur duurt in een slowcooker op een lage stand, kan het in een oven in 1-2 uur klaar zijn.

Wat de temperatuur betreft, moet de oven op een lage stand worden gezet – tussen 50 en 90 graden Celsius. Dit is belangrijk omdat een slowcooker vooral op lage temperaturen werkt en een oven hogere temperaturen kan bereiken.

Kooktijd oven / panSlowcooker LOWSlowcooker HIGH
15 tot 30 minuten4 tot 6 uur1,5 tot 2,5 uur
35 tot 40 minuten6 tot 8 uur3 tot 4 uur
50 minuten tot 3 uur8 tot 10 uur4 tot 7 uur
omrekentabel van oven naar slowcooker tijd.

Je kunt ook kiezen voor braden of smoren als alternatief voor slowcooking in de oven. Roosteren is heerlijk voor vlees en groenten, terwijl smoren stoofpotten, soepen en stoofschotels op smaak brengt. Beide methoden vragen weinig voorbereidingstijd, maar vereisen wel toezicht op het voedsel om ervoor te zorgen dat het niet overkookt of aanbrandt.

Tot slot kun je zelfs desserts maken zonder slowcooker! Gebakken custards, taarten en cakes kunnen allemaal in de oven worden gemaakt. Denk eraan de temperatuur aan te passen om ervoor te zorgen dat je desserts niet verbranden – want dan gaan ze kapot

Dus nu weet je dat de oven een goed alternatief is voor langzaam koken met een slowcooker! Of je nu smoort, braadt of een zoetigheid maakt, kun je veel heerlijke gerechten bereiden zonder slowcooker.

Laat het ontbreken van een slowcooker je niet tegenhouden om thuis geweldige maaltijden te maken – pas gewoon je recepten en kooktijden aan en ga aan de slag in de keuken!

Gebruik meer vocht als je gaat voor slowcooking in de oven.

Bij de bereiding in de slowcooker heb je weinig vocht nodig omdat het verdampte vocht continu condenseert en terug in de pan loopt. En omdat het vocht niet verdampt heb je er ook veel minder van nodig als dat je in een oven kookt of op het fornuis.

Hoe het gerecht in de oven goed in de gaten dat het niet droogkookt. Iets dat in een slowcooker eigenlijk nooit voorkomt. Gebruik in de oven ook een schaal met dikke bodem en deksel om verdamping zoveel mogelijk te voorkomen.

De nadelen van slowcooking in een oven.

Langzaam koken in een oven heeft een paar nadelen ten opzichte van een slowcooker. Ten eerste is de temperatuur van een oven niet zo constant als een slowcooker, dus het is belangrijk om je eten in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat het niet aanbrandt.

Tenslotte verbruiken ovens meer energie dan slowcookers, dus kunnen ze op den duur duurder zijn in gebruik.

Nog twee andere alternatieven voor de slowcooker.

Een ander goed alternatief voor een slowcooker is een BBQ of airfryer. Met een BBQ kun je je eten langzaam en gelijkmatig garen op een lage temperatuur, vergelijkbaar met een slowcooker. En met een airfryer kunt u nog steeds genieten van de voordelen van langzaam koken zonder al het extra vet!


Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten