Slowcooker havermout

Een gezonde start met Slowcooker havermout.

Ik hou van het gemak van havermout maken in een slowcooker. Met een paar minuten voorbereidingstijd en wat eenvoudige ingrediënten kan ik een voedzaam en heerlijk ontbijt maken zonder uren in de keuken te staan. En het beste van alles is dat ik weet dat mijn havermout elke keer weer perfect gaar is! Kun je havermout maken in een slowcooker? Absoluut!

Basisrecept voor havermout maken in een slowcooker.

Ingrediënten:

 • 2 kopjes havermout
 • 4 kopjes water of melk (of een combinatie van beide)
 • 1/2 theelepel zout (optioneel)

Instructies:

 1. Voeg de havermout, water of melk en eventueel zout toe aan de slowcooker.
 2. Roer goed om te zorgen dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
 3. Zet de slowcooker op de laagste stand en kook de havermout gedurende 4-6 uur, afhankelijk van hoe dik of dun je de havermout wilt hebben. Roer af en toe om te voorkomen dat de havermout aanbrandt.
 4. Als de havermout klaar is, kunt u naar smaak extra melk of water toevoegen, of andere ingrediënten zoals fruit, noten of specerijen. Serveer warm.

Je kunt ook andere ingrediënten zoals suiker, honing, kaneel of vanille-extract toevoegen aan de havermout voor extra smaak.

Leuke variaties op het basisrecept om eens uit te proberen.

 1. Chocolade havermout: Voeg een paar eetlepels cacaopoeder en een paar eetlepels geraspte chocolade toe aan de havermout voordat u deze in de slowcooker zet. Voeg eventueel ook een beetje vanille-extract toe voor extra smaak.
 2. Appel-kaneel havermout: Voeg gewelde appelstukjes en een theelepel kaneel toe aan de havermout voordat u deze in de slowcooker zet. Voeg eventueel ook een beetje honing toe voor zoetheid.
 3. Zoete aardappel havermout: Voeg gewelde zoete aardappelstukjes toe aan de havermout voordat u deze in de slowcooker zet. Voeg eventueel ook een beetje kaneel of nootmuskaat toe voor smaak.
 4. Caribische havermout: Voeg een eetlepel geraspte kokos, een theelepel kaneel en een snufje nootmuskaat toe aan de havermout voordat u deze in de slowcooker zet. Voeg eventueel ook een eetlepel geroosterde kokosrasp toe voor extra crunch.
 5. Pompoen havermout: Voeg gewelde pompoenstukjes, een theelepel kaneel en een snufje nootmuskaat toe aan de havermout voordat u deze in de slowcooker zet. Voeg eventueel ook een eetlepel honing toe voor zoetheid.

Kan ik havermout maken in een slowcooker van te voren en bewaren voor later?

Ja, je kunt havermout in een slowcooker van tevoren maken en bewaren voor later. Dit is een uitstekende manier om te genieten van een voedzaam ontbijt zonder het gedoe om het elke ochtend klaar te maken. Om havermout op voorhand te maken, bereid je de ingrediënten zoals het basisrecept hierboven, maar verminder je de hoeveelheid water of melk met de helft.

Doe alles in de slowcooker en kook op stand laag gedurende 4-6 uur. Zodra de havermout gaar is, zet je de slowcooker uit en laat je de havermout volledig afkoelen voordat je hem in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaart. Als je klaar bent om te serveren, verwarm je de havermout op laag vuur met een beetje melk of water tot het warm is.

Tips om van de slowcooker havermout elke keer een succes te maken.

 1. Gebruik een combinatie van water en melk voor een romiger resultaat. Dit kan zowel volle melk als halfvolle melk of plantaardige melk zijn.
 2. Voeg een snufje zout toe voor een beter smaakresultaat.
 3. Gebruik geraspte noten of zaden om de havermout een extra crunch te geven, zoals amandelen, hazelnoten, lijnzaad, chiazaad, of pompoenpitten.
 4. Voeg verse of gedroogde fruit toe aan de havermout voor extra smaak en voedingswaarde, zoals bessen, appel, pruim, abrikoos, of rozijnen.
 5. Experimenteer met specerijen en kruiden voor extra smaak, zoals kaneel, nootmuskaat, kardemom, vanille of gember.

Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten