peertjes koken

Slowcooker peertjes koken voor een gezond en voedzaam dieet.

Ben jij ook zo dol op slowcookers en alles wat daarmee te maken heeft? Dan heb ik goed nieuws voor jou, want ik heb weer een nieuw slowcooker-recept voor je klaarstaan. Deze keer gaan we aan de slag met peertjes koken. Ja, je leest het goed: peertjes. Want waarom zou je alleen maar stoofpotjes en soepen maken in zo’n ding als je er ook fruitige lekkernijen mee kunt bereiden? Ik hoor je denken: “Maar wat valt er nou te vertellen over peertjes uit de slowcooker?” Nou, laat dat maar aan mij over. Ik heb namelijk jarenlange ervaring in de keuken én een flinke dosis humor, dus ik ga je zeker weten verrassen met mijn slowcooker-peertjesavontuur. Zet je schrap en lees snel verder!

De kinky kant van gezonde peertjes.

Peertjes zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond! Zo zitten ze boordevol vezels, vitamines en mineralen die goed zijn voor je lichaam. Wist je bijvoorbeeld dat één peer al zo’n 10% van de dagelijkse behoefte aan vezels bevat? Dat is goed voor je spijsvertering én je houdt er langer een verzadigd gevoel aan over.

Daarnaast bevatten peertjes veel vitamine C, wat goed is voor je weerstand en je huid. Ook zijn ze rijk aan kalium en koper, mineralen die onder andere zorgen voor een gezonde bloeddruk en een goed werkend zenuwstelsel. Kortom: peertjes zijn een gezonde keuze die niet mogen ontbreken in een gebalanceerd dieet.

Maar wat zegt een Nederlandse autoriteit op het gebied van gezonde voeding hier eigenlijk over? Het Voedingscentrum beveelt aan om dagelijks twee stuks fruit te eten, waaronder ook peertjes vallen. Het eten van voldoende fruit en groente kan namelijk bijdragen aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Dus, ga jij voor gezond én kinky? Voeg dan zeker peertjes toe aan je dieet!

Welke peren kun je het beste koken in een slowcooker?

Als je peertjes gaat maken in de slowcooker, is het belangrijk om te kiezen voor een stevige peer die niet uit elkaar valt tijdens het koken. De Conference peer is bijvoorbeeld een uitstekende keuze, omdat deze stevig is en zijn vorm goed behoudt tijdens het kookproces. Daarnaast heeft deze peer een zoete en sappige smaak, die goed tot zijn recht komt in combinatie met bijvoorbeeld kaneel en honing. Een heerlijk herfstig gerecht is dan ook gestoofde Conference peren met kaneel en vanille-ijs.

Een ander lekker en stevig ras van peer is de Doyenné du Comice, die vaak iets zachter en zoeter is dan de Conference peer. Deze peer is bijvoorbeeld perfect om te gebruiken in een slowcooker perencrumble, waarbij de zachte textuur van de peer goed samengaat met de krokante topping van havermout en amandel.

Andere peren die goed verkrijgbaar zijn in Nederland en die je kunt gebruiken in de slowcooker zijn de Gieser Wildeman en de Beurré Hardy. De Gieser Wildeman is een kleine stoofpeer met een stevige structuur en een friszure smaak. Deze peer is bijvoorbeeld lekker om te gebruiken in een stoofpotje met rundvlees en rode wijn. De Beurré Hardy is een sappige en zoete peer, die goed tot zijn recht komt in een dessert zoals gepocheerde Beurré Hardy peren met chocoladesaus. Kortom, er zijn genoeg heerlijke rassen van peren die geschikt zijn voor de slowcooker en waar je verschillende smaakvolle gerechten mee kunt maken!

Peertjes koken in de slowcooker, een basis recept.

Hier is een eenvoudig basisrecept voor het koken van peren in een slowcooker:

Ingrediënten:

  • 4 stevige peren (bijvoorbeeld Conference)
  • 250 ml water
  • 100 gram suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 steranijs

Bereidingswijze:

  1. Schil de peren en snijd ze in kwarten. Verwijder het klokhuis en de steeltjes.
  2. Leg de peren in de slowcooker.
  3. Meng het water, suiker, kaneelstokjes en steranijs in een kom en giet het mengsel over de peren.
  4. Zet de slowcooker op de laagste stand en laat het geheel 4-6 uur stoven tot de peren zacht zijn.
  5. Haal de peren voorzichtig uit de slowcooker en serveer ze warm met wat van de kookvloeistof eroverheen.

Dit basisrecept kun je naar eigen smaak aanpassen door bijvoorbeeld extra kruiden zoals gember of nootmuskaat toe te voegen, of door een scheutje rode wijn toe te voegen voor extra smaak. Serveer de gekookte peren als dessert met wat vanille-ijs of als bijgerecht bij een stukje vlees.

Leuke varianten van slowcooked peren op eens een keer te proberen.

  • Peren met blauwe kaas: Voeg een handvol verkruimelde blauwe kaas toe aan de kookvloeistof en laat de peren hierin stoven. Serveer de peren met wat extra verkruimelde blauwe kaas en gehakte walnoten.
  • Peren met balsamicoazijn en rozemarijn: Vervang de kaneel en steranijs uit het basisrecept met balsamicoazijn en voeg wat verse rozemarijn toe. Serveer de peren met wat ricotta of geitenkaas en een drizzle honing.
  • Peren met gember en limoen: Voeg een stukje verse gember en het sap van een halve limoen toe aan de kookvloeistof. Serveer de peren met een bolletje gemberijs en wat verkruimelde koekjes.
  • Peren met rode wijn en kruidnagel: Vervang een deel van het water uit het basisrecept met rode wijn en voeg wat kruidnagel toe. Serveer de peren met wat vanille-ijs en een beetje kaneel.
  • Peren met koffie en chocolade: Voeg een sterke espresso toe aan de kookvloeistof en voeg een stukje pure chocolade toe tijdens het stoven. Serveer de peren met wat mascarpone of Griekse yoghurt en wat gehakte pistachenoten.

Hopelijk geven deze voorbeelden je wat inspiratie om te experimenteren met verschillende smaken en ingrediënten in de slowcooker!

Inspiratie om de slowcooker peertjes bij te serveren.

  • Stoofpeersalade met feta en walnoten: Snijd de afgekoelde stoofperen in kleine stukjes en meng ze met wat veldsla, verkruimelde feta en gehakte walnoten. Maak een dressing van olijfolie, honing en balsamicoazijn.
  • Stoofpeercrumble: Leg de afgekoelde stoofperen in een ovenschaal en dek af met een kruimeldeeg van bloem, suiker, boter en havermout. Bak de crumble in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
  • Stoofpeerpannenkoekjes: Meng de afgekoelde stoofperen door het beslag voor pannenkoeken en bak kleine pannenkoekjes in een koekenpan. Serveer met wat Griekse yoghurt en een drizzle honing.
  • Stoofpeerchutney: Hak de afgekoelde stoofperen fijn en meng ze met wat gehakte ui, azijn, suiker en kruiden zoals kaneel en gember. Laat het geheel zachtjes pruttelen tot een dikke chutney ontstaat. Serveer bij kaasplankjes of op broodjes.
  • Stoofpeercocktail: Pureer de afgekoelde stoofperen met wat suikersiroop en een scheutje citroensap. Meng dit met wat gin en tonic en serveer in een glas met ijsblokjes en een schijfje limoen.
  • Stoofpeerbrownies: Hak de afgekoelde stoofperen fijn en meng ze door het beslag voor brownies. Bak de brownies in de oven volgens het recept en serveer met wat gesmolten chocolade eroverheen.
  • Stoofpeerbitterballen: Maak een ragout van de afgekoelde stoofperen, bloem, boter en bouillon. Laat dit afkoelen en vorm er balletjes van. Paneer de bitterballen en frituur ze in hete olie tot ze goudbruin zijn. Serveer met wat mosterd.

Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl


Vergelijkbare berichten