Hoe kook je in een slowcooker

Hoe kook je in een slowcooker? Start nu!

Als thuis kok ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn maaltijden nog lekkerder te maken. En sinds ik mijn slowcooker heb ontdekt, kan ik niet meer zonder! Maar hoe kook je eigenlijk in een slowcooker?

Het mooie aan slow cooking is dat het heel eenvoudig is. Je hoeft alleen maar je ingrediënten in de slowcooker te doen, de deksel erop te doen en het apparaat aan te zetten. Vervolgens doet de slowcooker al het werk voor je! Je hoeft geen pannen in de gaten te houden, en je kunt zelfs de deur uit gaan terwijl je gerecht langzaam aan het garen is.

Een van mijn favoriete slowcooker recepten is chili con carne. Ik begin met het bruin bakken van het gehakt en het snijden van de groenten in een pan op het fornuis. Vervolgens voeg ik alle ingrediënten toe aan de slowcooker en zet ik het apparaat aan. Na een paar uur heb ik een heerlijke chili con carne die perfect op smaak is gekomen.

Een ander lekker slowcooker recept is pulled pork. Ik marineer het varkensvlees van tevoren en leg het dan in de slowcooker samen met ui, knoflook en een mengsel van kruiden en specerijen. Na 8 uur is het vlees zo zacht en mals dat het gemakkelijk uit elkaar valt met een vork. Heerlijk op een broodje met coleslaw!

Wat ik ook fijn vind aan slow cooking, is dat je veel tijd kunt besparen. Je kunt grotere porties maken en de restjes invriezen voor later. Of je kunt ‘s ochtends alle ingrediënten in de slowcooker doen en ‘s avonds thuiskomen met een warme maaltijd die klaar staat.

Kortom, slow cooking is een geweldige manier om heerlijke maaltijden te bereiden zonder dat je er veel tijd en moeite in hoeft te steken. En het mooiste is dat je er volop mee kunt experimenteren en je eigen draai aan kunt geven. Dus ga aan de slag en ontdek de eindeloze mogelijkheden van de slowcooker!

Wat is een slowcooker en wat kun je erin koken?

Een slowcooker, ook bekend als crockpot, is een klein elektrisch apparaat dat voedsel langzaam gaart op een laag temperatuur. Je kunt er van alles in bereiden, van soep tot kip tot een dessert. De resultaten zijn altijd heerlijk en gezond.

Hoe kook je in een slowcooker?

Om een slowcooker te gebruiken, vult je ‘m eerst met ingrediënten. Vervolgens stelt je de pan in op de gewenste temperatuur en kooktijd. De slowcooker doet de rest en kookt het eten langzaam en gelijkmatig. Controleer af en toe of het eten niet aanbrandt.

Wat zijn tips voor het gebruik van een slowcooker?

Hier zijn enkele tips voor het gebruik van een slow cooker:

  • Vul de slowcooker altijd minstens voor de helft. Als hij niet vol is, wordt het eten niet gelijkmatig gaar.
  • Doe niet te veel voedsel in de slowcooker. Dan is het moeilijk om te roeren en wordt het eten ongelijkmatig gaar.
  • Til het deksel niet op tijdens het koken. Elke keer dat u het deksel optilt, wordt de kooktijd met ongeveer 20 minuten verlengd.
  • Controleer af en toe of het eten niet aanbrandt.

Welke standen heeft een slowcooker?

De meeste slowcookers hebben twee of drie kookstanden: low high en een warmhoudstand. Sommige slowcookers hebben ook een stand voor gevogelte of rundvlees.

Zo kun je jouw eten op verschillende temperaturen koken, afhankelijk van wat je maakt en hoeveel tijd je hebt. Als je bijvoorbeeld een soep maakt, gebruik je de lage stand. Als je kip kookt, gebruik je de hoge stand.

Wat kook je in een slowcooker?

Er is weinig wat je niet in een slowcooker kan stoppen. Maar dit zijn onze drie favorieten:

  1. Soep is een geweldige maaltijd om te maken in een slowcooker omdat het gelijkmatig kookt en je alles tegelijk in de pan kunt doen.
  2. Kip is een geweldig gerecht om te maken in een slowcooker omdat het langzaam en gelijkmatig gaar wordt, waardoor het vochtig en mals wordt.
  3. Desserts zijn ook een goede optie voor de slowcooker. Ze koken langzaam en gelijkmatig, zodat ze nooit te gaar of droog zijn.

Wat kan er niet in een slowcooker?

Sommige voedingsmiddelen kun je beter niet in een slowcooker doen, omdat ze kunnen overkoken of verbranden. Deze omvatten pasta, rijst en aardappelen. Die kunnen beter op de kookplaat gekookt worden voordat ze in de slowcooker gaan.

Hoeveel vocht moet er in een slowcooker?

Een van de voordelen van een slowcooker is dat het eten gelijkmatig gaart zolang er vocht in de pan zit. Als er niet genoeg vocht is, kan het eten droog en te gaar worden. Daarom is het belangrijk om de slowcooker altijd voor de helft te vullen. Je kunt tijdens het koken meer vloeistof toevoegen als dat nodig is.

Minimaal: Er moet genoeg vloeistof in de slowcooker zitten om het voedsel te bedekken.

Maximaal: Er moet genoeg vloeistof in de slowcooker zitten om minstens tot halverwege de zijkanten van de pan te komen.

Er zijn verschillende vloeistoffen die u kunt gebruiken bij het koken in een slowcooker. Deze omvatten water, bouillon, melk en sap. Je kunt ook wijn of bier gebruiken. Melk of room voeg je pas op het laatst toe, deze kunnen namelijk makkelijk gaan schiften.

En pas ook op met alcohol. Omdat het vocht in de pan blijft (en de alcohol dus ook niet verdampt) kan het snel een hele intense smaak krijgen. En dat is niet altijd even lekker.

Kun je eten opwarmen in een slowcooker?

Voedsel opnieuw opwarmen in een slowcooker is een geweldige manier om tijd en energie te besparen. De slowcooker houdt de warmte goed vast, zodat voedsel langzaam en gelijkmatig kan worden opgewarmd zonder aan te branden.

Plaats het voedsel gewoon in de slowcooker en stel deze in op de gewenste temperatuur. Het eten zal langzaam opwarmen en net zo goed smaken als toen het voor het eerst werd gekookt.

Kun je de slowcooker aan laten staan als je er niet bent?

Slow cookers zijn zeer veilig tegen overkoken en in brand vliegen. Het apparaat heeft verschillende veiligheidsfuncties die het tegen deze gevaren beschermen. De slowcooker schakelt bijvoorbeeld automatisch uit als hij een bepaalde temperatuur bereikt.

Bovendien heeft het apparaat een thermische zekering die ervoor zorgt dat het uitschakelt als het te heet wordt.


Slowcooking mijn passie. Ik ben een liefhebber van gezond koken en wil anderen inspireren om vaker slowcooking toe te passen. Ik combineer mijn passie voor koken met mijn liefde voor schrijven en ondernemen en woon een groot deel van het jaar in Frankrijk waar ik geniet van heerlijke lunches tussen de middag.

— Els, oprichter cookingslow.nl